Русия ще изпрати маймуни на Марс

0

Русия изненада света с намерението си да изпрати ракета до Марс с екипаж на борда! Руснаците не възнамеряват да оставят Марс на американците. Както е известно, НАСА подготвя марсианска мисия с човешки екипаж, но руската ракета ще ги изпревари, като изпрати първа маймуни на Червената планета.

makak do mars

Това звучи като история от жанра на научната фантастика, но ни подготвя за нова версия на „Планетата на маймуните”. С изключение на това, че всичко ще бъде абсолютно реално, а не измислица от поредния фентъзи филм. Руснаците се опитват да изпреварят САЩ в завладяването на Марс, като за целта те подготвят за дългото пътуване до Червената планета група от маймуни от вида макак.

Обучението на първите четири „марсиански” маймуни започнало неотдавна в руския Институт за биомедицински проблеми, част от Руската академия на науките. С помощта на компютърни игри изследователите учат маймуните да работят на компютър!

„Искаме да стимулираме тяхната интелигентност, така че да можем да ги използваме за изследване на космическото пространство.” – казва Инеса Козловска, експерт от института. Обучението започнало чрез посочване с курсора на определени цели на екрана на компютъра. След това маймуните трябвало да се научат да решават прости математически задачи и да сглобяват елементи на пъзели. – „Най-важното е маймуните макак да се научат да извършват поредица от задачи, така че да са в състояние да си я спомнят.” – обяснява Козловска.

makak do mars2

Руснаците планират изпращането на първите маймуни до Марс през 2017 г. Така че, когато около 2030 г. се приземи на Марс човешкият екипаж, изпратен от американската космическа агенция НАСА, е възможно да открие стадо от необикновени създания. Но дали тогава двуногите същества ще се държат приятелски към хората, засега ще остане загадка.

Още за мисията до Марс може да прочетете тук:

100 души се борят да колонизират Марс

На Марс е имало океан, търсят как да получат кислород за колонизаторите на Червената планета

НАСА дава $2,25 млн за проекти на 3D къщи на Марс

Елън Мъск открил как да заселим Марс

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg