Диян Стаматов: Новият учебен план дава по-голяма профилираност на учениците в 11 и 12 клас

0

Диян Стаматов е роден през 1967 г. в Карнобат. Завършил е Факултета по биология на СУ „Св. Климент Охридски“ и преподава биология. Директор е на 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“.

Диян Стаматов, директор на 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“– Г-н Стаматов, учителите също поискаха 20 заплати при пенсиониране. Резонни ли са исканията им?

Моето лично мнение е, че би било прекрасно това да се случи, но реалността в нашата страна показва едни други параметри на невъзможност това да стане. Само преди година при пенсиониране се даваха 6 заплати. От една година те са 8. Законът, който влезе в сила преди два месеца дава 10 заплати. В никакъв случай не би трябвало да се тръгва по спирала, в която всички съсловия да искат по 20 заплати при пенсиониране, защото ние сме изключително бедна и нестабилна страна, за да се иска такова нещо от държавното управление.

Диян Стаматов, директор на 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“

– Правилно ли е твърдението, че с новия учебен план за езиковите гимназии, МОН затваря вратата към чуждите университети за децата?

Новият учебен план, който беше предложен преди 2 седмици за обсъждане, всъщност цели да промени изцяло начина, по който става разпределението на учебните часове. В обществото се дава нагласата, че чуждият език, е с много малко часове. Ако се сметне, ще се види, че часовете по чужд език са почти 2,5 пъти повече от часовете по български език и литература в целия курс на обучение. Вярно е, че всеки един от завършващите среден курс на обучение ученици трябва да знаят два езика, но тяхната неграмотност в българския език идва от там, че часовете по български език трябва да отидат някъде и те отиват за чужд език. В така предложения учебен план се запазва съществуващата традиция за интензивно изучаване на чужд език и то през цялата година, както е било през последните 20 години. Нещо, което го няма в нито една близка до нас държава. Има намаляване на часовете по чужд език от 9 до 12 клас, но те са задължителни. Ако ученикът реши да избере допълнително, има тази възможност за всеки един предмет за 20 учебни часа. Много деца желаят да изучават чужд език, но други искат да усъвършенстват дадена професия, за което се използват тези часове.

Диян Стаматов, образование

-Намаляват се обаче и часовете по география, учители излизат на протест.

В 11 и 12 клас отпадат като задължителни часове за изучаване предметите география, химия, физика и биология. Тези часове могат да бъдат избрани от ученика, ако той прецени, че тези предмети биха били профил за него. С новия учебен план се дава една по-голяма профилираност на учениците в 11 и 12 клас и по-интензивна задълбоченост в познанията по всеки един от предметите, ако ученикът го желае. В никакъв случай не изчезват предметите, просто учениците трябва да ги изберат. Учебният план има конкурентен принцип, който се разграничава от настоящия, при който на всички учители се дава максимална сигурност и гаранция. Всеки предмет трябва да отстоява своите позиции, че е важен и конкуретноспособен.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg