Роботи отглеждат деца в японски ясли и градини

0

В опит да се разреши проблема с недостига на служители за детски градини, в Токио е тестват нов вид услуга. Тя съчетаващ роботи и специални сензори за наблюдение на децата в детските градини.

японските деца никога не плачатГлобъл Бридж Холдингс е компания, която се развива в социалната сфера. Тя разработва с академици от университета „Гунма“ система, насочена към облекчаване тежестта на учителите в детските заведения, много от които са претоварени поради недостиг на персонал в национален мащаб.

Проектът включва специално проектиран робот с глава на мече, наречен Vevo (на заглавната снимка), който може да поздравява, да разпознава децата и да отчита температурата на тялото им с помощта на термограф. От друга страна, сензорите, вградени в детските легълца, наблюдават сърдечните честоти и движенията на телата им. Алармена система ще уведомява учителите, ако бъдат открити някакви нарушения.

роботи отглеждат деца„Системата от роботи и сензори има за цел да разреши проблема с недостига на персонал в грижите за децата. Меренето на температурата и наблюдението на децата са само два примера за безбройните задължения на учителите в детските градини. Полезно за всички ще бъде, ако внедрим изцяло тази високотехнологична система, която да покрива някои от тези ангажименти“ –

заяви Нобуаки Наказава, доцент в университета Гунма и разработчик на проекта.

Недостигът на работна ръка в детската грижа е твърде осезаем в Токио, където кандидатите за работа към свободните места са в съотношение 1:5. Ниските заплати и продължителното работно време са основните причини за тази тревожна тенденция. На общинско и на правителствено ниво се търси решение на ситуацията, а сред мерките са ръст на заплатите на учителите и медицинските лица, както и откриването на нови детски градини.

Търсенето на дневна грижа за децата е все по-голяма, тъй като ръст бележи броят на работещите майки в страната на изгряващото слънце.

цветови тест на люшерЯпонските деца никога не плачат! Ето защо

 

Global Bridge Holdings работи в 27 детски градини и тества новата услуга в една от тях в Токио. От октомври компанията ще разположи експериментално системата в детска градина в Ота, префектура Гунма, с цел да я въведе в експлоатация от април догодина. Цената на иновативния проект е 4 млн. йени.

Това не е първият случай в Япония, при който се търси помощта на технологиите за решаване на проблема с недостига на персонал в центровете за грижи.

Корпорацията SoftBank Group вече внедри своя робот „Pepper“ в домове за стари хора. Преди две години UniFa Co. представи Meebo – робот за наблюдение на детска градина, който прави снимки и танцува с децата.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg