Почина първият президент на обединена Германия Рихард фон Вайцзекер

0

Рихард фон ВайцзекерСамо ден, след като си отиде първият демократично избран президент на България Желю Желев почина и първият президент на обединена Германия след рухването на Берлинската стена и превръщането на ГДР и ФРГ в една държава – Рихард фон Вайцзекер. Той си отиде в събота на 94-годишна възраст.

Вайцзекер бе един от емблематичните политици на Християндемократичния съюз в Германия, президент на ФРГ от 1984 г. до 1994 г. Настоящият президент на Германия Йоахим Гаук го определи като свидетел на столетието. „Той преведе Германия от печалния опит на войната и агресията до мирна и обединена Европа“, каза Гаук.

Рихард фон ВайцзекерВайцзекер ще остане в най-новата история на Германия и обединена Европа със знаменитата си реч пред Бундестага по случай 40-тата годишнина от края на Втората световна война, произнесена на 8 май 1985. Тогава той казва, че 8 май 1945 г. е денят на „освобождението от човеконенавистната система на нацистката тирания“. И още: „Причините за страха, експулсирането и липсата на свобода не са в края на войната, те са в началото на всяко насилие над свободния човешки дух, което води до война. Германското минало трябва да бъде прието. Тайната на преодоляването на това минало е в помненето му“.

Тази изключително смела за времето си реч сварва неподготвени голяма част от германците, които все още искат да вярват, че Холокоста и експулсирането на евреите нямат нищо общо помежду си и не желаят да знаят къде са отивали влаковете с депортирани.

Рихард фон Вайцзекер и Хелмут Кол

Рихард фон Вайцзекер и Хелмут Кол

Речта на Рихард фон Вайцзекер предизвиква небивал успех и широк международен отзвук. Още в деня на произнасянето си е разпространена в 650 000 екземпляра, а в последствие е преведена на 24 езика. Тя е толкова впечатляваща и заради факта, че казаното изправя Вайцзекер срещу личната му семейна история. Неговият брат загива във Втората световна война, а неговият баща служи вярно на Хитлер като дипломат и държавен секретар.

Въпреки противоречивата си политическа кариера, въпреки острите на моменти противопоставяния между него и съюза ХДС-ХСС, както и между него и другия голям лидер на германската десница по онова време – Хелмут Кол, Вайцзекер се смята за убеден радетел за обединена Европа и политик, изпреварил времето си.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg