Революция при мъжкото безплодие

0

Създадени инвитро сперматозоиди правят революция в лечението на мъжкото безплодие. Учени от Франция създадоха половите клетки на базата на инвитро технология от незрели сперматозоиди от тестиси. Това е здравен удар, категорични са здравните специалисти, защото се осъществява за първи път в целия свят. Очакванията им са, че тяхното революционно изобретение ще допринесе за подобряване лечението срещу безплодие при мъжката част от човечеството.

безплодие, спермогенеза, инвитро

„Калистем“ е биотехнологичната фирма, която оповести новината преди няколко месеца, но едва сега представи детайлни данни от своите проучвания с финансовото участие на центъра за научни изследвания в Париж.

В опитите с инвитро технологията са създадени мъжки полови клетки от хора, маймуни и плъхове. За да бъдат създадени необходимите условия за отглеждането им са били нужни проучвания, продължили две десетилетия. Целта е била да се отгледат в благоприятна среда незрелите сперматозоиди, след което да се стигне до трансформирането от сперматогони в сперматозоиди по изкуствен път, т.нар. сперматогенеза.

„Технологията за отглеждане на мъжките полови клетки е в състояние да реши до 50% от проблемите, на които се дължи мъжкото безплодие. Това може да стане, след като преминат клиничните тестове, насрочени за след 3 до 5 години“,

заяви инициаторът на революционния проекта Филип Дюран.

безплодие, спермогенеза, инвитроЕкипът ще трябва да пробва качеството на инвитро създадените сперматозоиди, като предизвика раждане на опитни плъхове.

„Целта ни е да проверим дали бебетата на плъховете са нормални“,

сподели още Дюран.

След като това се установи, предстои да бъдат направени експерименти с инвитро създадени мъжки полови клетки, които ще се сравняват с други, но отнети инвиво сперматозоиди. Клиничните тестове са възможнни ако и тези опити се окажат успешни. Реалните срокове са до края на това десетилетие.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg