Кучетата са затъпели заради контакта си с хората (видео)

0

Най-добрият приятел на човека – кучето – всъщност „страда“ от дружбата си с хората. Американски учени са установили по безспорен начин, че четириногите домашни любимци са се простили със значителна част от интелекта си след опитомяването от хората.

Екип от специалисти, ръководени от Моник Одел от Орегонския университет, са провели редица експерименти, при което са изследвали поведението на 10 вълци и 20 кучета. Кучетата показали завиден мързел, в сравнение с възможностите на дивия си роднина.

Тестът за животните бил изключително елементарен. Кучетата и вълците е трябвало да достигнат до храната си, която била затворена в кутия. Дори при тази проста задача, кучетата търсели помощта на хората, вместо да се опитат да се справят сами, както правели вълците, които разчитат изцяло на своите умения.

Това се оказало нов проблем за кучетата, свикнали да получават храната си без да полагат каквито и да е усилия затова. За да достигнат до нея е било нужно просто да издърпат въженце, за да се отвори кутия, в която била поставена по-рано. Направени били опити за справяне със „сложната“ задача в присъствието на стопанина на кучето, както и в негово отсъствие. Определеното време затова било 2 минути.

От 20 кучета само 1 успяло да достигне до храната си в определения срок. При вълците резултатът е впечатляващ – от 10-те животни, участващи в експеримента 8 достигнали до храната без никакъв проблем. Ако броят им беше изравнен с този на кучетата, вероятно срамът за опитомените животни, щеше да е много по-голям.

Кучетата са затъпели заради контакта си с хората

Оказало се, че упоритостта на вълците е завидна що се касае до преследване на набелязаната цел. Кучетата трябвало да бъдат със стопаните си и да бъдат постоянно насърчавани, за да проявят желание за решаване на задачата. Въпреки това, успехът им не се различавал драстично от показаните до този момент резултати.

Опитомяването е основната причина кучетата да загубят своя интелект за сметка на социализирането им сред хората. И в проведените допълнителни експерименти, кучетата като цяло отказват да си „размърдат мозъка“, за разлика от конкурентите им в лицето на вълците. Предишно изследване доказа, че след допълнителен прием на хормона окситоцин (който при хората е отговорен за формирането на връзката между майката и детето), кучетата значително повишават своите резултати.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg