Посегнаха на градината на баба с нов данък от 2016 г.

0

Нов законопроект предвижда с началото на 2016 г. да бъде въведен данък, с който да се облагат селските градини и малки земеделски ниви. Промените ще засегнат Закона за местните данъци и такси, чиято трансформация тепърва ще се обсъжда. Предложението е на Министерството на финансите.

До този момент данък не се плащаше върху имоти, които представляват земеделски земи и гори. Изключение правят само застроените терени от тях, върху които се плаща налог, изчислен спрямо реалната застроена площ и прилежащия терен към постройките.

Промените няма да засегнат единствено земеделските земи извън строителните граници на градовете и селата. За ниви, които попадат в тези граници, данък ще трябва да се плаща дори те да бъдат използвани за отглеждане на краставици и домати.

Посегнаха на градината на баба с нов данък от 2016 г.Така с налог се натоварват всички селски градини, които така или иначе не са регистрирани в общинските служби по земеделие, понеже са твърде малки и се използват единствено за отглеждане на плодове и зеленчуци единствено за лична консумация.

Не всички земеделски земи извън населените места ще бъдат освободени от налог. Данък ще заплащат и всички собственици, които също не са регистрирани в местните земеделски служби и не получават субсидии. Драстичните промени ще накарат много хора, които не обработват нивите си и не получават доходи от тях, да ги продадат, за да не плащат данъци.

Нововъведенията в Закона за местните данъци и такси предвиждат данък да се плаща и за застроените имоти, които след измененията в градоустройствените планове на населените места попадат в техните строителни граници, но собствениците им умишлено не променят предназначението на терена и той по документи все още е вписан като земеделска земя.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg