Дан Колов – балканският лъв

0

Всички казват, че са силни духом, но един човек е дал пример на всички българи! Един човек, останал сирак от най-ранна детска възраст! Човек, който е започнал далеч под нулата, но е успял да се превърне в легенда! Човек, който 70 години след смъртта си се помни в целия свят! Човек, непобеден в своя спорт! Над 1500 мача мача и нито една загуба в официална среща! Сещате ли се за кого става дума?

Дан Коловвв

Дан Колов е роден на 27 декември 1892г. в село Сенник под името Дончо Колев Данев. На 7 години Дончо губи баща си и трябва да се грижи за семейството си. От ранна възраст му се налага да стане овчар, за да се изхранва. Едва на 17 години заминава за Унгария. Работи в Будапеща като градинар. През 1909г. се среща с Никола Петров. От българския борец младият Дончо получава съвет да замине за Съединените Американски щати. Там здравият българин работи, каквото намери – хамалин, строител, миньор.

Данчо

Дончо започва своята борческа кариера в импровизираните работнически турнири, известни на целия свят през началото на XX век. Следват двубои на професионалния ринг, където Дончо се доказва като много силен и упорит борец, майстор на спорта! В своята велика кариера той побеждава всички големи имена на тепиха. Няма борец, който да не е загубил от Дан Колов!

Ето някои от великите цитати на Дан Колов:

„Хари, да си идем в България, като нея никъде няма! И ще се върнем без никой да знай…“

„Чувствам се силен, защото съм българин!“

„Аз не обичам наполовина свършени работи. Когато става дума за благотворителност, трябва да се дава всичко.“

Ето какво споделя внучката на великия българин за дядо си:

„Когато дядо ми умря, той умря с 50 лева в джоба си, нямаше никакви пари. Всичко каквото печелеше, тук в България го раздаваше на бедни, на просяци… Сутрин когато станеше, винаги пред къщата му имаше опашка от просяци, от сакати, от куци хора. Дядо Дончо излизаше и им раздаваше всичко, каквото имаше и накрая си обръщаше джоба, за да видят всички, че няма повече…“

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg