Първо здравословно мислене, после и „здравословно поколение“

0

Сигурно сте попадали на онези серии с Джейми Оливър, който „трансформира“ павилиончето за сандвичи до училището в здравословна чудодейница и внезапно за същите джобни Вашето дете получава вместо мазен сандвич с неясно холестеролопозитивно съдържание една неочаквано апетитна витаминозна свежест. Или други серии, в които с ужас сканирате пакетчето с желирани бонбони на детето си, което – оказва се – съдържа гума, смлени кости, кожи и плеяда от вредни Е-та с ягодов подсладител.

Та, именно за културата и съзнанието отново ми е думата. Този път в областта на храните за деца. Съвсем правилно са прозрели от цели две министерства – здравното и спортното, че добре замислената им дългосрочна програма „Здравословно поколение“ трябва да засегне представянето на правилното хранене и спорта като важни взаимосвързани условия за здравето на детето. Защото няма никакъв смисъл да опразним училищните лафки от вредни храни, ако родителят всяка сутрин ще пъхва по едно пакетче чипс в раницата на детето. Или да премахнем вендинг машините от училище, ако съседното павилионче с благини е на една ръка разстояние и е достъпно за учениците даже за 10-те минути на малкото междучасие.

здравословно поколение, дебели деца, храна, училище, ученици

Личните ми впечатления са, че много от съвестните директори на столичните училища и сега хвърлят по едно взискателно и контролиращо око към съдържанието на училищните бюфети. Там по презумпция са забранени полуфабрикатите, сладките десерти и газираните напитки. Проблемът остава извън регулациите обаче. Няма нормативна наредба, която ще „внуши“ на детето, че е по-добре да закуси един банан, ако то е свикнало вкъщи да се закусва с хот дог. Липсата на автомат с вредни храни в училище няма да възпре детето да обядва дюнер, полуготови спагети и баничка едновременно, ако никой вкъщи не му е обяснил, че тестото е вредно, а безконтролното поемане на огромно количество храни не е „нормално за пубертета“, а сигурен път към затлъстяването. Няма и смисъл да се създават буферни зони около училищата, в които магазините с шоколадови десерти, цигари и алкохол да бъдат отстранени при положение, че на останалите места те са напълно достъпни.

здравословно поколение, дебели деца, храна, училище, ученици

По съвсем друг начин стои въпросът с липсата на контрол върху драстичните случаи, при които в квартални магазини безпроблемно се продават алкохол и енергийни напитки на младежи, които видимо нямат и 13 години. Да не говорим, че в търговските мрежи са допуснати меко казано странни „храни за шега“ – двойни напитки с вкус на кръв и вкус на ягода, да речем, които очевидно са представата на нечий меркантилен болен мозък за детско забавление и „предизвикателство“. Там също са нужни строги санкции и всекидневен, безапелационен контрол.

Та мерки са нужни. И са правилни. И е правилен замисълът пожеланията за здравословен начин на живот да излязат от учебниците по „Човек и природа“ и да се комуникират и прилагат на всички нива – родители, деца, училищни власти, община, държава. Това трябва да е цялостна стратегия и начин на мислене. Както и демонстрация на силна воля. Която зависи от всички по веригата.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg