Революционна трансплантация на лице (18+)

0

В Съединените щати била направена най-сложната трансплантация на лице в историята. Този случай показва, че съвременната медицина наистина може да направи чудеса. Лекари от Медицинския център Langone в Ню Йорк наскоро провели една от най-трудните и амбициозни трансплантации на лице в света.

Лицето било присадено на 41-годишния Патрик Хардисън, пожарникар от Мисисипи, който претърпял обширни изгаряния на тъканите на главата и лицето през 2001 г., докато изпълнявал служебните си задължения, потушавайки пожар. В резултат на изгарянията, цялото му лице буквално се разтопило. Днес, благодарение на специализираните хирурзи, Хардисън може отново да се радва на нормално лице.

„Лицевата трансплантация от донора е извършена по време на операцията, продължила 26 часа през август тази година и бе проведена от 100 лекари”,

казва д-р Робърт Гросман, ръководител на центъра Langone.

 

face-transplant-recovery1

„Досега никога не сме провеждали трансплантация на такива големи количества тъкан”,

добавя ръководителят на екипа от хирурзи Едуардо Родригес.

Според него, вероятността за положителен резултат била в размер на около 50%. По време на операцията пациентът получил ново лице, тъкани на главата, очите, ушите и някои лицеви кости. Операцията също така проправила пътя, чрез който Хардисън ще успее да възвърне нормалното си зрение.

Разликата не е за вярване. Вижте сами!

Patrick Hardison

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg