Параклис в ствола на вековен дъб

0

Историята, която ще прочетете сега е за един малък параклис. Ако сте откриватели или просто почитатели на уникални местенца сред природата, със сигурност ще Ви впечатли една необичайна света обител. Тя е разположена в ствола на вековно дърво. Снимката, чийто автор е Bojan Vucanovic стана достояние в интернет на милиони хора не само в родната му Сърбия и на Балканите, но и на много места в Европа.

Задушевният храм е част от многогодишен дъб, който расте в района на сръбското село Jovac. За нетърпеливите да научат къде се намира този уникален параклис, веднага споделям, че не е далеч от Калотина. Веднага след „дяволския град“ Ниш продължавате още на около 100 километра в посока север. Църквичката е дело на Драголюб Кръстич, който е открил това нестандартно дърво, поставил е порта с дървен кръст и няколко икони на импровизирания олтар.

параклис

църква в ствола на дъб край сръбското село Jovac, сн. Bojan Vucanovic

Тази прекрасна гледка и място за усамотение радва посетителите в района на селцето Йовац вече 24 години. Именно миниатюрния параклис е привлекателен обект за хиляди туристи, които идват, за да се помолят или просто да снимат горската света обител.

Туристопотокът покрай църквата дава допълнително препитание и на местните жители на селцето, които не наброяват повече от хиляда души.

От София изумителната църква в ствола на дъб отстои на около триста километра. Ако Ви е впечатлила, посетете я и после споделете снимки и впечатления с нас!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg