Революционен тест открива рак на гърдата

0

Ракът на гърдата е един от най-опасните тумори. Въпреки многобройните акции, провеждани ежегодно за информиране на жените за смъртоносния рак, една голяма група от жени подценява проблема и не проверява редовно гърдите си. Факт е, че само ранното откриване на този тумор дава шанс за пълно възстановяване.

По-голямата част от жените вярват, че единственият симптом на рака на гърдата е осезаема бучка под кожата. Оказва се обаче, че болестта може да има и по-нетипични симптоми, като зачервяване на кожата или обрив. Още по-лошо е, когато нещо започне да се случва, като например да настъпят промени около зърното, и повечето жени омаловажават въпроса. Голям проблем също се оказва самостоятелният преглед на гърдите, който не винаги може навреме да открие наличието на бучка.

rak na gardata1През 2011 г., над 50 хиляди жени във Великобритания, са били диагностицирани с рак на гърдата. Повече от 10 хиляди от тях починали от болестта. Според изследователите, тези мрачни статистики могат да бъдат променени. За целта са необходими по-добро познаване на опасността от смърт от рак на гърдата и повишаване на осведомеността сред жените. Но не само това.

Британските учени работят върху един прост кръвен тест, който недвусмислено да потвърди или изключи рак. Тестът, разработен в Института за изследване на рака в Лондон, е предназначен да помогне на жените с рак на гърдата, наречен тип ER-позитивен. Този тип рак на гърдата се среща в 70% от диагностицираните 50 хиляди случая.

Новият тест ще чете генетичния код на туморните клетки, така че ще бъде много по-лесно да се избере най-подходящият избор на лечението. Първите тестове били проведени с група от 171 жени с рак на гърдата със специфична мутация.

„Анализирайки ДНК на рака в кръвта, може да се определи видът на генетичните промени в раковите клетки, без необходимостта от болезнени биопсии” ,

казва изследователят д-р Николай Търнър.

Проучването също така позволява да се прецени дали избраното лечение е ефективно и, ако е необходимо, да се промени по съответния начин. Учените смятат, че вземането на проби кръв, за диагностициране на ракови клетки, е не само по-ефективно, но и по-безопасно за пациента.

Това е много чувствителен тест, чрез който ще се избегнат ненужни и стресиращи изследвания, каквито се провеждат в настоящия момент. Ако по-нататъшните проучвания са успешни, то кръвният тест ще навлезе в употреба най-късно през 2020 г.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg