Гълъби откриват с точността на скенер рак на гърдата (видео)

0

Въпреки че гълъбите имат мозъци, които са не по-големи от върха на показалец, две скорошни проучвания показаха, че птиците разграничават на дигитализирани микроскопски снимки нормалната от раковата тъкан на гърдата.

гълъби с точност откриват ракНещо повече, точността на разпознаването достига 90 при единия експеримент и 99% при другия, което е съпоставимо със знанията на хора с медицинско образование. Това не означава, че при следващата Ви консултация по превенция за рак на гърдата, в кабинета на мамографа ще Ви очаква гълъб, вместо лекар.

И все пак, констатациите, които са публикувани в списание PLoS ONE, ще бъдат използвани за подобряване на човешкия фактор при разпознаване на ракови образувания на мамографски снимки, както и за коригиране на неясни аспекти на медицинските изображения, като например по-детайлно представяне на плътността на тъканите. Това е предизвикателство не само за гълъбите, а и за квалифицирани рентгенолози.

гълъби с точност откриват рак

Гълъбите не са „Плъхове с криле,“ те са „Супер птици“

„С кратко обучение и със специална подсилена храна гълъбите, точно като лекарите, разпознават на дигитални снимки мамографските изследвания за доброкачествени и злокачествени туморни клетки в гръдната тъкан“,

заяви водещия изследването Ричард Левинсън, който е професор по патология и лабораторна медицина в Калифорнийския университет „Davis Health System“. По думите му

Richard Levenson, гълъби с точност откриват рак

проф. Ричард Левинсън

„Гълъбите могат да покажат какво са научили и когато им покажем изцяло нов набор от дигитализирани снимки на нормални и ракови клетки, те ги разпознават с точността на скенер. Тяхната точност, както и при лекарите, може да дава незначителни отклонения заради наличието или липсата на оцветеност в изображето, както и степента на компресия на снимката. В продължение на две седмици 8 гълъба бяха обучени и усъвършенствани в откриването на микроскопични петна от калцификация по мамограмите, които могат да бъдат ранен белег за рак на гърдата. Това е задача, която е изключително трудна, дори и за квалифицирани специалисти!“

гълъби с точност откриват рак

Най-невероятни медицински пробиви

Средата на обучение за гълъбите, както е показано на видеото по-долу, включва храна на гранули с дозатор, който е чувствителен на допира на екрана пред птицата с мамографското изображение. От двете страни на дигиталната снимка има жълт и син бутон, а натискът с човката на гълъба по един от двата бутона се записва автоматично.

Edward Wasserman of The University of Iowa, гълъби, рак

Едуард Васерман, патолог

Паралелно с това обучение, е проведено и друго изследване, според което доказва, че интелигентността не е непременно свързана с размера на мозъка. В действителност, нервните пътища, които използват гълъбите, за да различат една снимка от друга, са доста сходни с тези в човешкия мозък. В резултат на това гълъбите могат да разпознават голям диапазон от предмети и образи.

Според съавтора на изследването, Едуард Васерман от Университета на Айова, научни изследвания през последните 50 години са показали, че гълъбите могат да различат емоционални изражения на човешки лица, букви от азбуката, дори и картините на Моне от тези на Пикасо.

„Впечатляващата визуална памет на гълъбите е доказана с разпознаването на повече от 1800 снимки една след друга“,

заяви още Едуард Васерман.

И още по темата: Революционен тест открива рак на гърдата

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg