Рекордите в историята на медицината

0

Медицината и нейното развитие през годините е обект на постоянен интерес. И тъй като е една от най-интересните за човечеството територии, особено по отношение на прогреса, със сигурност е пълна с най-различни рекорди. Някои от тях са впечатляващи и необичайни, други са плашещи и поучителни, но всички със сигурност са интересни. За някои от тези рекорди, може да прочетете в следващите редове.

Рекордите в историята на медицинатаАко някога сте се чудили колко време е продължила най-дългата до този момент операция в света, то отговорът е – цели 96 часа. До момента, историята на меди;ината не познава по-дълга хирургична интервенция, но … нищо не се знае. Всъщност тази толкова продължителна операция е била за отстраняване на киста на яйчник. И ако се питате какво е наложило интервенцията да бъде толкова дълга, то една от основните причини е, че кистата е била изключително голяма. Фактите са, че теглото на пациентката преди операцията е било 280 кг., а след интервенцията то е намаляло наполовина и е достигнало 140 кг.

Рекордите в историята на медицинатаИ докато сме на темата операции, сигурно ще ви бъде интересно да разберете, че има човек, който за момента държи рекорда за най-голям брой претърпeни такива. Това е американецът Чарлз Йенсен, който е преживял цели 970 хирургически интервенции. Те са били извършени за период от общо 40 години, като в основната си част са били за  отстраняване на различни тумори. Ето и още един много странен и плашещ рекорд – 2533 предмета, извадени от стомаха на жена. Предметите са били най-различни, а причината да се озоват в стомаха на 42-годишната пациентка била, че тя имала странно и опасно заболяване. Жената страдала от натрапчиво и непреодолимо желание да поглъща всичко, което се изпречи пред погледа й, но това в никакъв случай не включва храна. Сред предметите имало най-необичайни неща за поглъщане, сред които и безопасни игли – общо 947 на брой.

Един друг необичаен медицински рекорд е притежание на британецът Самюъл Дейвидсън. Той е влязъл в историята като човека с най-много на брой инжекции, които са му направени. Мъжът е диабетик и е бил инжектиран с инсулин цели 78 900 пъти.

Рекордите в историята на медицинатаРекорди има и по отношение на измерената телесна температура. Най-високата такава е 46.5 градуса, имерена при американецът Уили Джонс. Тази изключително висока температура при него е била измерена през 1980 г., когато мъжът бил настанен в болница по спешност. Съответно има и рекорд за най-ниска измерена телесна температура – само 14.2 градуса. Тя е била отчетена през 1994 г., след като в болница било прието момиченце на 2 години от Канада – Карли Козолофски. То прекарало цели 6 часа на улицата при температура на въздуха от минус 22 градуса. Това се случило след като детето излязло да си играе, но вратата се затворила зад момиченцето и то не могло да се върне обратно в дома си.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg