Динозавър колкото гълъб с крила на прилеп (видео)

0

yi_qi_chinaПреди около 160 милиона години над днешен Китай летял динозавър с размерите на гълъб, който имал крила, подобни на тези, които има съвременният прилеп. Откривателите на най-малкия открит съществувал вид, наречен Yi qi,  смятат, че този уникален динозавър с най-странните крила, е от вида скансориоперикс от семейството на тероподите, което включва динозаври, които вероятно са най-близките роднини на днешните птици.

„Това е най-неочакваното откритие, което съм правил досега през цялата си кариера, в която съм се натъквал на някои наистина необикновени динозаври. Знам за сложността на прехода от динозаврите към птиците, но новото откритие, въпреки това, ме шокира”,

казва Ксю Ксинг , учен от Института за гръбначна палеонтология и палеоантропология в Пекин.

yi qi, динозавърИзследователите са открили динозавъра в провинция Хъбей в Китай. Пръстовидните кости, стърчащи от китките на динозавъра, изненадали много учените. Екипът се шегувал, че животното ги е използвало като огромни щеки или пръчки.

Истинската им функция открил Коруин Съливан, който работел по съвсем друг проект, свързан с летящи катерици и други бързо летящи животни, и докато преглеждал литературата, попаднал на информацията за най-малкият известен динозавър в света. В наръчника се натъкнал на една точка, в която се споменава, че летящите катерици имат в основата на лакътя и китката си хрущял,  който вспомага летателните им способности.

По-нататъшните изследвания откриват върху останките на динозавъра мембранна тъкан. Въз основа на откритието, Съливан смята, че този малък динозавър основно се е реел скоростно във въздуха, като от време на време опасно удрял крилете си.

Въпреки че новооткритият динозавър споделя характеристики на прилепите, той не е свързан с тях. Изследователите подчертават, че този пример добре илюстрира еволюцията на конвергенцията.

yi_qi_Съливан казва, че най-малкият познат досега динозавър, е имал малка глава с малки зъби, във формата на куки, които му позволявали да се справя с насекоми и дребни бозайници и гущери. Най-вероятно откритият динозавър да е вид от малките динозаври от времето на юрската епоха, по времето на която са били правени първите опити за полет във въздуха от различните животински видове по това време.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg