Mаслото от марихуана лекува рак?

1

Употребата на марихуана, било то и за медицински цели в България, е не само незаконно, но и повдига много етични спорове. Скоро беше установено, че марихуаната отслабва паметта и създава фалшиви спомени, но въпреки това доста болни, които се лекуват с помощта на масло от коноп твърдят, че то действа не само като аналгетик. Олиото от коноп се смята за животоспасяващо лекарство. Има ли наистина някаква истина в това?

olejkonopny250oleofarmНай-популярната форма за прием на наркотика марихуана е във формата на таблетки или капки. Конопеното масло, извлеченено от Рик Симпсън (наричано „сълзите на Феникса“), е марихуана в една напълно нова, лечебна форма. Въпреки че самото лечение на заболявания с подобен метод е много спорен, няма съмнение, че той има много поддръжници. Чистото конопено масло може да съдържа до 98% тетрахидроканабинол – основната активна съставка на канабиса и психоактивно вещество. Какво се крие зад нейната ефективност и с какви заболявания действително може да се справи?

Вече са успели да докажат, че лечебните свойства на марихуаната не е само приказка. В специално обработена форма на аналгетик и лек против повръщане при пациенти с рак, конопеното масло също така подобрява апетита при пациенти със СПИН и намалява мускулната спастичност хора, страдащи от множествена склероза.

Изследователи от нюйоркския център по епилепсия Langone установили, че екстракти от канабис също могат да бъдат ефективни при лечението на епилепсия. На проведения от тях експеримент били подложени 137 пациенти. След 12 седмици на лечение, при по-голямата част от пациентите се наблюдавало подобрение – гърчовете при тях намалели с 54 процента.

canabis oil children

Въпреки че ефективността (или неефективността) на маслото от коноп досега не се е наблюдавал в нито едно по-дълготрайно проучване, болните хора, които са избрали този метод на лечение, споделят, че определено се чувстват по-добре и ефектът е  много по-бърз и по-силен, отколкото употребата на медицинска марихуана във формата на капки или таблетки.

Поради високото съдържание на тетрахидроканабинол, конопеното масло не е легализирано. Въпреки това, обаче, периодично и в екстремни случаи се провеждат с неговата употреба. Един пример с висока ефективност на конопеното масло е  терапия при деца, страдащи от силна различни форми на епилепсия. След прилагане на маслото от марихуана, броят на припадъците при децата спаднал с 80 процента, резултатите били очевидни веднага (при използването на класическата лекарствена марихуана, ефективността й е по-бавна). Също добре е известна и обещаваща историята на пациент с глиобластом (рак на централната нервна система), чиито шансовете за възстановяване са близки до нула. Пациентът бил изпратен в болница, но продължил да приема конопено масло, което се оказало толкова ефективно, че предизвикало значително подобрение на здравето на човека.

Въпреки че няма твърди доказателства, подкрепени от дългосрочни проучвания, че канабисът преборва тежката битка с болестта рак, то резултатите от експериментите и интервютата с пациенти (често вече здрави), говорят за себе си.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

Коментирай в Delo.bg