Рекорд! Влак-стрела разви скорост 590 км/ч (видео)

0

Японската централна железопътна компания (Central Japan Railway Company) миналата седмица регистрирала исторически рекорд, побеждавайки предишните влакови рекорди за най-висока скорост. Тестовете били проведени в централна Япония в префектурата Яманаши. Успели са да го постигнат чрез използването на най-новите магнитни влакове, от типа „влак-стрела“, който развил скорост от 590 км/ч. Заслужава да се отбележи, че последният такъв рекорд бе отбелязан през 2003 г., когато бе достигната  зашеметяващата скорост от 580 км/ч.

Представител на японската железница обяви пред пресата, че всеки момент могат отново да пзапишат нов скоростен рекорд, тъй като планират по време на втория тест, влакът да развие скорост от 600 км/ч. Дванадесет години пълен застой, а изведнъж два рекорда за една седмица. Е, ще видим, да не останат само празни приказки. Само магнитните влаковете са в състояние да развият такава висока скорост, поради липсата на ненужното триене на колелата в железните релси. Машината буквално полита във въздуха, откъдето идва и името „Маглев“ ( анг. magnetic levitation) или т. нар. магнитна левитация.

chinas-high-speed-bullet-trains-at-maintenance-base-in-wuhanОт отдел Мениджмънт на японската фирма казват, че имат намерение да пуснат влаковете да се използват и да се адаптира към тях цялата инфраструктура до 2027 г. След това ще бъде възможно да се преминава през по-голямата част на японския железопътен маршрут при скорост от 500 км/ч. Всъщност, японците вече са имали удоволствието да пътуват на скоростен влак с  500 км/час, когато по-ранната версия на този модел влакове качила 100-тина  пътници на едно невероятно пътуване.

Като се има предвид скоростта, с която влаковете се движат по целия свят, Япония е много напред в ранг-листата. Например, максималната скорост на движение на влаковете в цяла Австралия е 160 км/ч. В Съединените американски щати ситуацията не е по-добра, там се максималната скорост на влаковете е до 240 км/ч. За сравнение – в нашата страна влаковете в някои участъци се движат със скорост от … 10-тина км/ч.

Но това не е новина, защото китайците са разработили революционен метод за движение на влаковете в специални тръби, в които те контролират условията, подобни на тези, които преобладават в общия вакуум. Това позволява на превозните средства да достигнат скорост от 2 900 км/ч (чрез премахване на съпротивление на въздуха). В САЩ също се работи по подобен проект, сразликата, че при него влаковете трябва да се движат само с 1 200 км/ч. Е, каквото и да крие бъдещето, то обещава да бъде много интересно и скоростно!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg