Хуманоидът Хам е по-чувствен от човек (видео)

0

По време на състоялия се Панаир на електрониката в Хонг Конг, била представена специална разработка – роботизирана глава, която била в състояние толкова добре да подражава човешките емоционални състояния, че много от наблюдаващите я посетители чак ги полазили тръпки по гърба. Роботът е създаден от американския инженер Дейвид Хансън. Той дори може да отговаря на прости въпроси и може да бъде много полезен в симулация на различни медицински сценарии.
Humanoid Robot

Хуманоидът носи името Хам. В момента може да бъде видян на провеждащия се Панаир Asia World Expo – най-голямото събитие в света от този тип. Главата е изработена от пластичен материал, който се нарича „Frubber“. Това е вид гума, разработена специално за целите на роботиката. Лицето на робота има дори пори, с размер от 4 до 40 нанометра. Благодарение на специален софтуер Хам може безпогрешно да разпознава и реагира на огромен брой изражения на лицето, като го прави по абсолютно естествен начин.

Хам обаче не е първият подобен робот, който компанията създава. Лицето на по-ранната версия на хуманоида бе моделирано по образец на външния вид на Алберт Айнщайн – включително буйната коса и отличителните мустаци на учения. Самият дизайнер на робота споделя, че преместването му в Хонконг, заедно със семейството му, си заслужава, защото този град има много по-голям потенциал, отколкото в Ню Йорк. Пазарът на роботизирани машини там е от най-развитите в света, както и материалите са много по-евтини.

Вижте уникалните кадри с израженията на робот, който също е разработка на компанията! Името му е Джулс. Изглежда като истински човек, при това доста привлекателен!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg