Ръкостискането определя риска от инсулт и инфаркт

0

Изключително евтин и бърз тест може да определи опасността от инсулт, инфаркт и сърдечносъдови заболявания! Каква е вероятността да си докарате тези заболявания се определя само от едно… ръкостискане. Проучването е на канадски учени от университета „Макмастър“ в град Хамилтън. В изследването са се включили около 140 хиляди доброволци на възраст от 35 до 70 години от 17 държави. С помощта на силомер било измерено ръкостискането.

Здравето на участниците било следено в продължение на 4 години. През цялото това време била анализирана връзката сила на ръкостискането – здраве на доброволците. Разбира се, взети са били под внимание наличието на сърдечносъдови и туморни заболявания, преждевременната смърт и появата на диабет.

Данните доказали недвусмислено, че е изключително силна взаимовръзката между риска от смърт и слабото ръкостискане, като се отчитат всички вероятни причини.

Специалистите изчислили, че по-ниска с около пет килограма сила по време на ръкостискане е свързана с над 15 на сто по-осезаема опасност от преждевременна смърт, с девет процента по-висок риск от инсулт и седем на сто увеличена опасност от инфаркт на миокарда.

Сравнено със систологичното артериално налягане, самото тестване на ръкостискането и силата му е доста по-надежден начин, за да бъде предсказана опасността от преждевременна смърт, категорични са експертите. Взаимовръзката я има, дори след като са уточнени рискови традиционни фактори, сред които тютюнопушене, консумация на алкохол и възраст.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg