Произвеждат дизел от стари автомобилни гуми

0

Предприемчива компания ще добива петрол, след като рециклира стари автомобилни гуми. Идеята да произвежда качествен дизел е на германско-френска фирма. Седалището й е в провинцията Саар в Германия, където ще се постига невижданото досега трансформиране от каучук в гориво чрез метода пиролиза.

С недоверие производителите на гуми за автомобили посрещат проекта като се оповават на детайлни свои проучвания.

Повече от 10 милиона евро и 3 години инвестиции и изследвания са коствали до този момент на компанията Pyrum Innovations, чийто главен офис е в градчето Дилинген до френско-германската граница. Фирмата е на финалната права по завършването на 25-метровия метален силоз, в който ще се осъществява процесът пиролиза.

дизел от автомобилни гуми

Ето как ще се осъществява той. Гранули от използвани автомобилни гуми се нагряват в инертна среда до температура от около 700 градуса, за да бъде избегнато горенето. Силозът ще представлява вертикален реактор, който визуално прилича на капсулата „Союз“.

„Горивото се образува след молекулярна кондензация“,

обяснява Паскал Клайн, един от основателите на Pyrum Innovations. По думите му, когато бъде рафиниран, по-малко от две трети от добития по този начин дизел се превръща в заместител на нафтата за автомобили, други 30 на сто – в заместител на бензина, а 10 % – в разтворители.

дизел от автомобилни гуми

Паскал Клейн и Жулиен Досман – двамата основатели на компанията Pyrum Innovations

Според компанията Pyrum Innovations благодарение на т.нар. силоз, който може да рециклира всяка година по 5 хиляди тона автомобилни гуми, петрол ще е половината от полученото гориво, коксът ще представлява 38 процента, а останалите 12 % ще бъде газ. До месеци технологията трябва да бъде пусната в експлоатация, надяват се Жулиен Досман и Паскал Клейн от смесената германо-френска компания.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg