Генерал Джоузеф Ралстън пристига в София

0

Един от най-висшестоящите бивши военни в НАТО – ген. Джоузеф Ралстън пристига в София, за да участва на 19 май в международна конференция на тема „Готови ли сме за защитим ценностите си? Светът между дипломацията и оръжията“, организирана от Института за демокрация и стабилност в Югоизточна Европа и Фондация „Конрад Аденауер“.

Във форума ще участват още министрите на отбраната – Николай Ненчев и на външните работи – Даниел Митов, бившият външен министър Надежда Нейнски, служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов, министър-председателят в периода 1997-1998 Филип Димитров, както и Н.Пр. Илгварс Клава, посланик на Латвия, председателстваща ЕС в момента.

Джоузеф РалстънПо време на мандата на ген. Ралстън в НАТО страната ни бе приета за член на алианса. Ралстън ще говори на форума в София по темата „Казусът Украйна – замразен конфликт без изход или началото на нов световен ред. Как НАТО и ЕС отговарят на новите предизвикателства пред сигурността“.

Джоузеф Ралстън е върховен главнокомандващ на Обединените сили на НАТО за Европа в периода 2001-2003 г., командващ ВВС на САЩ и вторият най-високопоставен офицер в американската армия. Той е деен участник в опазването на мира и сигурността в региона на Западните Балкани, когато командва армия от 65 000 военни от 39 държави – членки на НАТО и техни съюзници, участващи в операциите на алианса в Босна и Херцеговина, Косово и Бившата югославска република Македония.

Самият Ралстън има 2500 летателни часа като пилот и е участвал в над 140 бойни мисии, сред които тези във Виетнам и Лаос.

Бил е още зам-председател на Съвета на началник-щабовете и зам-началник на Генералния щаб на ВВС. Роден е в Хопкинсвил, Кентъки. Постъпва във ВВС през 1965 г. чрез програмата ROTC за дипломиращите се в Университета Маями в щата Охайо.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg