Протест срещу превод на „Сатанински строфи“

0

Протест пред мисията на Чехия в Саудитска Арабия! Недоволството е срещу нов превод на книгата „Сатанински строфи“ на Салман Рушди. Точно преди 27 години този роман предизвика бурни демонстрации по целия свят и донесе смъртни заплахи на автора си.

Властите в Саудитска Арабия са заявили пред посланика на Чехия, че изданието от април тази година е оскърбление за исляма и мюсюлманите. Настояването е публикуването й да бъде спряно. На този етип няма коментар от чешкото правителство или от издателството на книгата – „Пасека“, публикувало книгата през пролетта. Интересна подробност е, че преводачът е използвал псевдоним.

Сатанински строфи, Салман Рушди, протест Саудитска АрабияТворбата на Рушди е издадена първо във Великобритания през 1988 г. Книгата предизвика вълна от възмущение сред мюсюлманската общност, тъй като я смятат за богохулня. Година по-късно покойният днес върховен ръководител на Иран аятолах Рухола Хомейни издаде религиозен указ (фетва), в който призова мюсюлманите да убият британския писател. Това принуди Салман Рушди да се укрива в продължение на 9 години. Японският преводач на книгата беше смъртоносно прободен с нож през 1991 г. Нападения имаше и срещу други хора, участвали в публикуването на книгата по света.

Четвъртата книга на Салман Рушди продължава да предизвиква спорадични протести. Иран заплаши да бойкотира Франкфуртския панаир на книгата следващата седмица, тъй като на откриването му се очаква авторът на „Сатанински строфи“ да произнесе реч. „Сатанински строфи“ е издадена за първи път на чешки език през 1994 г.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg