Вагинална бактерия предпазва от вируса на СПИН, има действие на „естествен кондом“

0

Учени от Съединените американски щати са идентифицирали тип вагинални бактерии, които могат да предпазят жените от вируса ХИВ, причиняващ СПИН, както и от други предавани по полов път инфекции. Отдавна се смята, че вагиналната микробиота е здравословна, ако в нея доминира който и да е тип бактерии от семейство Лактобацилус, обясняват авторите на настоящото проучване от университета на Северна Каролина.

Според учените защитните линии при част от жените са по-силни, отколкото при други представителки на нежния пол. Екипът на д-р Сам Лай от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил установил, че способността на вагиналния мукозен секрет да издига преграда срещу патогени, може да варира силно при дамите, но дори да варира и в различните периоди от живота на една и съща жена.

Lactobacillus crispatus, СПИНЗа да установят със сигурност кои са бактериите, осигуряващи висока естествена защита срещу полово предавани болести и ХИВ, специалистите изолирали вагинални проби от трийсет и една жени в репродуктивна възраст. Когато изолирали бактериите във всяка една от пробите, учените открили, че секретите съдържат бактерии от вида Lactobacillus crispatus. Те били доста ефективни при унищожаването на ХИВ частиците. При други видове бактерии като Gardnerella vaginalis и Lactobacillus iners вагиналният секрет не бил ефективен при прихващането на ХИВ частиците.

Лекарите са категорични, че Lactobacillus crispatus правят вагиналния секрет лепкав. Това позволява на мукуса по-ефективно да се прикрепя и да „улавя“ ХИВ вирусните частици. Специалистите определят вагиналният секрет като „биологичен кондом„. Той предпазва жените от полово предавани болести и от заразяване с ХИВ вируса, стига да бъде открит правилният начин за модифициране на вагиналната микрофлора.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg