Откриха кога е създадено земното ядро

0

Изключително трудно е да бъде изследвано земното ядро. То се намира на около 6 300 км под нас. Досега най-дълбокото постигнато пробиване е на дълбочина от „само” 12 км. Сеизмолозите отдавна са установили факта, че свойствата на ядрото могат да се определят чрез звукови вълни, получени по време на земетресения. Въпреки това, определянето на възрастта на земното ядро при всички случаи е невероятно трудно да бъде направено. До сега се смяташе, че ядрото на нашата планета е на възраст между 0,5 до 2 милиарда години.

Изследователи от Университета на Ливърпул обаче са стигнали до извода, че земното ядро е малко по-младо. Те определят възрастта му на 1.5 до 1 милиард години. Ядрото на Земята е най-дълбокият слой на нашата планета. Въз основа на това дали определени звукови вълни проникват или не, изследователите открили, че то се състои от желязо и никел. Сеизмолозите открили също, че ядрото на Земята – разгледано като сфера – е малко по-голямо от Плутон. Неговият диаметър е 2 440 км.

zemnoto jadro1

Благодарение на земното ядро, Земята и всички живи същества, са предпазени от опасни космически лъчения – или с други думи магнитното поле. Откриването на датата на създаването на ядрото на Земята, което е създадено от големия сблъсък, може да даде на учените яснота за това кога нашата планета за първи път е била защитена от космическата радиация. Тази теория идеално би се в вписала в теорията за произхода на първите земни многоклетъчни организми – като червено водорасло например, което датира от преди към 900 милиона години.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg