Феновете на конспиративни теории вярват във всичко

0

Италиански учени решили да проверят какво точно се случва с привържениците на конспиративните теории. Има ли нещо, което ги свързва? Какво определя поведението им, какви са мотивите и причини за точно определени техни действия и защо например не постъпват по друг начин? Затова те решили да анализират поведението на повече от няколко хиляди души, които активно коментират интернет страници на научни и академични издания, както и страниците за конспиративни теории.

По този начин те стигнали до извода, че хората, които активно коментират всякакви конспиративни теории , не попадат в никакво взаимодействие с други видове уебсайтове. Това води до феномена, който в медиите наричат „Echo chamber effect“,  когато обменът на информация се извършва в затворена група и няма шанс да бъдат прокарвани никакъв нов ред на мисли, защото веднага остават задушени или просто цензурирани.

teoria na konspiraciata1Учените решили да оставят над 5 хиляди различни коментара на „посетители” на сайтове, в които се дискутирали конспиративни теории, а също така и в научни страници. Те се опитали да прокарат по този начин най-нелепите теории, които изобщо могат да дойдат някому на ум. Тези всички разпръснати слухове трябвало просто да бъдат нещо като сатира на конспиративните теории.

Една от тези измислени от учените теории твърдяла, че в химическите ивици (следите, които остават след преминаване на самолети), учените са открили вещества, показващи, че по този начин във въздуха се разпръсква Виагра. И че по този начин правителствата предизвиквали ерекция у мъжете!

Резултатите били шокиращи, защото хората не били в състояние да разграничат сатиричните конспиративни теории, от истинските. Темата с Виаграта в ивиците, оставени от самолетите, се получила много добре. Хората коментирали, споделяли, както и „харесвали” тази информация в огромен мащаб. Разбира се, по-склонни да вярват в нещо, се оказали пишещите в страниците с конспиративни теории, отколкото тези, които повече посещавали научните страници.

teoria na konspiraciata2Това, което обаче трябва да се признае, е че самата авторка на експеримента сама не била в състояние направи разлика между измислените конспиративни теории и тези, които били реални. Тя дала като пример една реална теория, която звучала като абсолютна измишльотина. Това била именно теорията на конспирацията за следите, които самолетите оставят след себе си.

Щом има хора, които вярват, че дадено лице е в състояние да елиминира белия облак в радиус от 7 километра около него, чрез пръскане на домакински оцет от бутилка за спрей. Така че, щом тези хора вярват в такива неща, защо да не вярват, че в самолетните дири има Виагра?

Трябва да се признае обаче, че не всички конспиративни теории са толкова глупави, колкото тази. Някои от тях дори се оказват верни. Въпреки това, човек трябва да подхожда към такъв вид информация предпазливо и да пресее информацията през наистина фино сито.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg