Вече е ясно от какво са дупките в сиренето „Ементал“

0

Много от българите сравняват дупките по пътищата на родината ни с швейцарско сирене… заради дупките! Е, след като е ясно от какво се образуват големите ями по българските пътни артерии, вече има и научно доказателство за това на какво се дължат дупките в световноизвестното сирене „Ементал“.

дупки по швейцарско сирене ементал

100-годишни изследвания бяха нужни на поколения учени, за да разгадаят тайната на отворите в швейцарския деликатес, познат под марките „Апенцел“ и „Ементал“. Специалистите от хранително вкусовия институт в столицата Берн, както и колегите им от лабораторията по технологии и материалознание вече категорично могат да заявят, че дупките в емблематичното мезе за вино се образуват, щом миниатюрни частици от сеното в Алпите попаднат при доенето на кравите след паша в гюмовете с мляко!

Докато ферментира млякото малките частици освобождават газ и именно това е начинът за образуване на дупките в прословутото швейцарско сирене. Ето защо, когато млякото се дои с модерни системи, самите дупки изчезват. Именно по този показател учените са достигнали до това дълго търсено становище – те констатирали, че самите дупки в сиренето се редуцират, когато с доста по-хигиенична и модерна техника се издои млякото от виметата на кравите.

дупки по швейцарско сирене ементал

„Откритието е направено доста случайно, по подобие на останалите големи открития“,

заяви с нескрита радост пред агенция Франс прес представител на института в Берн.

От сега нататък производителите на сирене от двете популярни марки ще са наясно, че когато дозират микрочастиците от сеното, ще контролират и самите дупки в калъпите от млечния деликатес.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg