Опасният сешоар за ръце на обществени места

0

Дори всяко дете знае, че след задоволяване на физиологичните нужди, трябва добре да се измият ръцете и да се подсушат. Обикновено не се замисляме дали да използваме за тази цел хартия за ръце или да ги оставим на струята въздух на сешоарите за ръце. И това е грешка! Ето защо!

Изследователи от университета в Лийдс решили да видят под лупа популярните за сушене на ръце електроуреди. Оказало се, че въздухът около сешоарите съдържа десетки пъти повече бактерии, отколкото има при контейнерите с хартия за ръце.

hand dryer2Проучванията показали, че броят на бактериите, открити във въздуха в близост до сешоарите от типа „ джет”, е с 4,5 пъти по-голям в сравнение с конвенционалните сушилни и до 27 пъти по-голям от тези, които обитават дозаторите за хартия за ръце.

В топлия въздушен поток лесно се размножават бактерии, вируси и гъбички. Достатъчно е да имате дори микроскопична рана, за да проникнат в тялото Ви. Нашето тяло е покрито с всички видове бактерии, а точно ръцете имат най-голям контакт с външните източници на бактерии и пренасят микроорганизмите към други части на тялото. Затова много по-безопасно и по-хигиенично е използването на хартиени кърпи. Хора, които са с понижен имунитет или травма на кожата, трябва да мият ръцете си с антибактериален сапун.

„Когато сушите ръцете си в обществена тоалетна, имайте предвид, че разпространявате бактериите от своите ръце, а също прихващате бактериите от други хора, които са сушили ръцете си преди Вас“,

споделя единият от авторите на доклада, професор Марк Уилкокс от Факултет по медицина към университета в Лийдс и допълва:

„Тези открития са важни за разбирането на начина, по който се разпространяват бактериите и свързаните с тях заболявания“,

добавя той.

hand dryer1Днес все повече институции и компании се отказват от сешоарите за ръце и избират по-хигиеничните хартиени кърпи. Струва си да помните този факт, особено когато посещавате тоалетни на обществени места като гари, плувни басейни, ресторанти или фитнеси.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg