Пръстен за откриване на венерически болести (видео)

0

Разпуснатият начин на живот и честата смяна на сексуалните партньори могат да доведат до редица заболявания и паразити, които се предават чрез полов контакт. Намаляването на  вероятността от инфекция може да се постигне чрез ограничаване на сексуалния контакт с определен брой постоянни взаимни партньори и/или партньорки, които са преминали изследвания за полово предавани болести или наследствено предавани такива, преди започването на сексуални отношения, както и след това при използването на предпазни средства.

Според Световната здравна организация всяка година средно се регистрират по 12 милиона нови случаи на сифилис. Голямото увеличение на честотата на болестта се наблюдава особено в Източна Европа и Централна Азия.

Скоро на пазара ще се появи нов продукт, който ще помогне бързо и ефективно да бъде идентифициран преносителят на някоя от венерическите болести, а това ще бъде постижимо дори в домашни условия.

Hoope-2Международен екип от Казахстан, Русия и Мексико, създал пръстен с името Нооре, който дава възможност за бързо откриване на полово предавани болести. Информацията относно пръстена е публикувана на интернет страницата на AlphaGalileo.

Пръстенът позволява в домашни условия да бъдат диагностицирани заболявания като сифилис, гонорея, хламидия и трихомониаза.

„Всяка година над 500 милиона души по целия свят попадат в статистиките като новорегистрирани болни от една от тези четири полово предавани болести. 50% от болните са във възрастта между 15 и 23 години. Проблемът се крие във факта, че 75% от тях не показват никакви ранни симптоми, оттук и необходимостта от стратегия за ранно откриване.”- споделя един от авторите на проекта.

Любопитни ли сте как работи пръстенът?

Преносимото устройство се носи на палеца и включва пълнител за еднократна употреба с прибираща се игла, която се използва за извършване на кръвен тест. След пренасянети на взетата кръв към мини-лабораторията на чипа, монтиран в пръстена, пробата се анализира, а резултатите се изпращат безжично към Вашия смартфон, в който би трябвало вече да имате предварително инсталиран необходимия софтуер.

Hoope-3Цялата процедура отнема по-малко от минута. За безболезнено вземане на кръвни проби Hoope използва електрически импулс, който води до краткосрочно изтръпване на пръстите на ръцете.

Лабораторията в чипа позволява анализ на четирите антигени, съответстващи на четирите антигена на болестите. Процедурата по анализа, според разработчиците, е напълно анонимна.

Производство на пръстена трябва да се стартира в Китай. В началото продуктът ще бъде пуснат в Мексико и други страни от Латинска Америка, а след това ще бъде пуснат в продажба и в Европа и Съединените щати.

Очаква се, че продажбата на комплекта, състоящ се от един пръстен и три патрона за еднократна употреба, ще започне през януари 2016 г. Цената на такъв комплект ще бъде в размер на 50 долара.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg