Двойна Луна на 27 август – мит или реалност?

0

Дали в даден момент през 2015 година Марс наистина ще се вижда на нощното небе така, както виждаме Луната по време на пълнолуние? Вероятно не, но удивителното е колко много привърженици има тази 12-годишна измислица!

Изглежда, че слухът за предстояща „двойна Луна” отново набира популярност. През юли тази година във Фейсбук плъзна слухът за очаквано астрономическо зрелище – Марс и Луната да се виждат на звездното небе като две луни. Дали някога изобщо слухът ще изчезне? Той датира от преди 12 години и все още има романтици, които вярват в него.

И все пак, очевидно, все още не всеки знае, че е това е просто измислица. В интернет кръжи внушението, че Марс ще се появи по-голям от пълна луна в небето на Земята. Обикновено разпространеният текст гласи:

„Вижте Марс голям, колкото Луната при пълнолуние! Ще бъде грандиозно! Наистина, шансът е веднъж в живота!”

Във Фейсбук е много разпространена снимката с двете луни. Според последния разпространен слух грандиозното небесно представление се очаква в края на август, а по-точно на 27 август. Звучи невероятно, но възможно ли е все пак това да се случи?

two-moonsНе, не е възможно. Снимката е просто една увековечана измислица, която се появява отново и отново всяко лято от 12 години насам. Това е доста дълго време за измислица, в която е странно да вярват толкова много хора, въпреки информационния свят, в който живеем.

Марс никога не може да се появи толкова голям, колкото Луната е по пълнолуние, при това и да се вижда от Земята. През юли 2015 година Maрс дори не е видим от Земята и, въпреки че може да влезе в изглед на изток преди зазоряване от 27-ми август 2015 г., това няма да се случи близо до датата на пълнолуние през август. Нещо повече, Марс е много далече от най-яркото или най-близкото си положение спрямо Земята през август 2015 г, или по което и да е време през 2015 г. През цялата 2015 година досега, Марс е сравнително незабележим в нашето небе. Намира се от другата страна на Слънцето спрямо Земята. Това ще продължи да бъде така и през останалата част от годината.

Откъде обаче и защо се зародил слухът за Марс с големината на Луната в нашето небе? Всичко започнало с едно действително събитие през 2003 г. На 27 август същата година, Земята и Марс се приближили една до друга толкова много, колкото не са били почти от 60 000 години. Нашите два свята, от център до център, са били на по-малко от 35 милиона мили един от друг – малко над три светлинни минути. Последните хора, които са били толкова близо до Марс са били неандерталците.

twomoonsНо бил ли е Марс толкова голям и светъл колкото Луната, дори и при най-близкото си разстояние със Земята през 2003 г.? Не!

Но въпреки това легендата продължава …

В обобщение: Марс няма да се появи по-голям, отколкото е бил видим досега. Няма да има двойна Луна на 27 август, 2015 г. Марс никога няма да се появи по-голям от пълна Луна в небето на Земята. А всички обратни твърдения са измислица от теориите на конспирацията.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg