Пингвините не усещат вкуса на рибата, която хапват

0

пингвинитеПредставяли ли сте си някога какво би било, ако не можете да усещате вкуса на храната, която приемате? Със сигурност изживяването няма да бъде приятно, още повече, че основната част от удоволствието при храненето идва от вкуса. За съжаление обаче, в природата има животни, които нямат представа какъв е вкусът на ежедневната им храна. Такъв лош късмет имат пингвините.

Съвсем наскоро, учени от Китай и САЩ открили този факт, докато се опитвали да декодират генома на пингвините. Те установили, че по време на еволюцията, пингвините са загубили част от рецепторите си, които отговарят за основните вкусове.

пингвинитеТака на практика се оказало, че пингвините имат усет само за два от общо петте вкуса, като сред липсващите им усещания са тези за сладко, горчиво и за умами. Ако се чудите какъв е този вкус умами – той се предизвиква от свободните глутамати, които обикновено се съдържат във ферментиралите и по-залежалите храни.

Свободните глутамати всъщност са аминокиселини и те се срещат обикновено в месото, гъбите, доматите, гроздето и други храни. Според учените, голяма част от птиците, сред които са и кокошките, нямат способността да усещат сладкия вкус. Но за сметка на това добре различават вкуса на горчивото и на умами.

пингвинитеПо отношение на пингвините се оказало, че всъщност те имат усещане само за два вкуса – кисело и солено. За всички е ясно, че основната храна на пингвините е рибата и затова е логично да усещат техния вкус, т.е. да имат рецептори за умами. След направените генетични изследвания обаче, станало ясно че такива рецептори не са открити и като резултат на това основната храна, която приемат за тях е безвкусна.

Учените са на мнение, че причината за изчезването на тези рецептори се крие в средата на живот. До този извод биолозите са стигнали, тъй като според тях рецепторите са били нужни на пингвините, защото вкусът на храната има огромно значение за оцеляването им. Точно поради това, няма как те да са изчезнали в хода на еволюцията, освен ако влияние не е оказала ниската температура при която живеят. Тезата се потвърждава и от факта, че вкусовите рецептори са чувствителни към ниските температури.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg