Слънцето на Лисабон, Миконос и Ротердам

0

В притихналия край на зимната столична улица „Марин Дринов“ откъм пресечката с „Асен Златарев“ се е сгушило едно лятно и уютно място, наречено „+ това„.

Освен от светлия интериор, вниманието към детайла и полъха на модерност, усещането за лято там идва и от малоформатните акварели по стените. Художничката Анелия Баренска е плиснала върху листата толкова слънце, вълни, риби, морски фарове, корабни платна, тесни улички, южни катедрали, барокови прозорци, че погледът притихва блажено в някой сенчест ъгъл на тези картини и е готов да остане там завинаги.

Късчета вода“ е нарекла авторката тези рисунки – съвсем в унисон с разлятата вода върху боите, с четката, забравена сякаш в някой цвят, със слънчевото жълтото, прокрадващо се дори в най-тъмния нюанс.

Това са градски пейзажи от Лисабон, Миконос и Ротердам – места от сърцето и от края на Европа, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си, но ги обединява усещането за път, за вятър в косите и за необятен хоризонт. Един живописен акварелен пътепис без котва и без пристанище. Номадство на духа, немирно любопитство към необятното, експеримент с водни бои, със себе си и със собствените си творчески предели.

Животът на Анелия Баренска лъкатуши през всички кръстопътища на нашата съвременност – пребивавания в Германия и Холандия, връщане в България, университет, постоянни предизвикателства към собствените можения и безсънни нощи, обладани от все по-нови идеи. Така Анелия минава през социологоията и стига и до първата си изложба. Дали акварелът ще се превърне в нейно постоянно селение, изобщо не е важно. Важното е, че тя се е осмелила да открие нещо, в което е добра.

Така че, ако имате един свободен час в ранния мразовит февруарски следобед, не се колебайте да си подарите малко слънце, гарнирано с капучино, „Късчета вода“ и добра компания в „+ това„.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg