Почина кралят на Саудитска Арабия, петролът поскъпна отново

0

Цената на петрола на световните борси се повиши днес, след като официално бе съобщено, че кралят на Саудитска Арабия Абдула е починал. Монархът, който бе на 90 години почина снощи. Той ще бъде наследен на престола от неговия брат принц Мукрин ибн Абдул Азиз Ал Сауд.

Споминалият се монарх влезе в болница навръх Нова година – на 31 декември, с диагноза пневмония. Той е починал късно вчера, но ще бъде погребан веднага – още днес след като минат обедните молитви.

Покойният крал Абдула е провъзгласен за крал и заема трона на 1 август 2005 г. Това се случва след смъртта на неговия брат крал Фахд. На практика обаче той е управлявал страната още от 1995 г. Заради напредналата му възраст и честите му здравословни проблеми, които налагаха болничен престой, в страната отдавна се носеха слухове за бъдещото управление на кралство Саудитска Арабия.

Новият владетел на кралството, който встъпва на престола днес е принц Мукрин – роден през 1945 г. Той е най-малкият от синовете на Абдул Азиз Ал Сауд, който е известен като основателя на Саудитска Арабия. Кралството е водещ производител на петрол, а така също и основен фактор в близкоизточната политика, поради което всички събития там се следят внимателно от целия политически и икономически свят.

Обама и Крал Абдула, поскъпва на суровия петролВеднага след оповестената новина за смъртта на краля на Саудитска арабия Абдула, президентът на САЩ Барак Обама изрази своето съжаление от загубата и почете паметта му. Той го нарече ценен приятел, както и прям и смел ръководител, посочват световните информационни агенции. Френският президент също поднесе своите съболезнования на целия саудитски народ и определи покойния крал Абдула като държавник, чиято дейност е белязала дълбоко историята на неговата страна.

И тъй като Саудитска Арабия е сред основните производители на петрол в света, смъртта на монарха съвсем естествено се отрази на цената на петрола. Котировките на световните борси се повишиха. Отчетен е скок в цените на лекия суров петрол от Западен Тексас. На фондовия пазар в Ню Йорк бе отбелязано поскъпване на петрола с 2,38 %, което е 1.10 долара, и така цената достигна до 47,41 долара за барел.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg