Персоналната терапия на депресия – възможна

0

Френски специалисти търсят начини да се персонализира терапията на депресивни състояния. Това ще стане с маркери, които да лекуват заболяването за всеки един пациент индивидуално и ефикасно. Т.е. учените са в процес на издирване на категорични индикации, които ще им помогнат за предугаждане на начина, по който ще реагира всеки един пациент, съобщава списанието „Сианс е авнир“.

депресияЯМР проучване, направено във Френския институт за медицински изследвания и здравеопазване показва, че активността на инсуларния кортекс, който е замесен в емоционалните реакции, има връзка с шансовете за ремисия. Това се случва с когнитивно-поведенческо лечение, в случаите, в които е слаб ефектът от антидепресантите. Ако мозъчната зона е свръхактивна, то антидепресантите ще бъдат доста по-ефикасни от съществуващите и сега когнитивно-поведенчески терапии.

депресияПо същия начин се получава, щом в орбитофронталния кортекс, който има връзка с емоционалното регулиране, има отчетени функционални промени.

Специалистите са наблюдавали съвсем внимателно и т.нар. серотонинови рецептори. Щом има активност при тях, то шансовете за лечение на депресия са значително по-големи. В процес на издирване са и маркери за опасността от рецидив. Тези пациенти с високи равнища на стресовия хормон кортизол, след като са преминали медикаментозно лечение с антидепресанти, са изложени на значително по-голяма опасност от възвръщане на заболяването и то 2-3 години след терапията, в сравнение с тези, които имат занижени нива на кортизола.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg