Бактерия в спрей срещу менингит

0

Капки за нос с безобидните бактерии Neisseria lactamica потискат растежа на менингококи менингит (N. meningitidis).

N. meningitidis е грам-отрицателна бактерия, която причинява менингит-цереброспинален менингит, който понякога се придружава от септицемия. Понякога бактериите Diplococcus живеят в носа и гърлото на човек, без да предизвикват никакви симптоми, но менингококовите носители могат да разпространят бактерията на други лица чрез пряк контакт.

Във Великобритания бил проведен експеримент върху 149 здрави студенти, на които били капвани в носа ниски дози от N. lactamica. На контролната група от 161 човека бил впръскван физиологичен разтвор. В продължение на шест месеца на равни интервали били вземани секрети от носа.

N. lactamica срещу менингитОказало се, че при студентите, на които била впръсквана N. Lactamica, безобидната бактерия се разпространила и не давала възможност за уреждане на гърлото от менингитната бактерия. В допълнение, в началото на изследването при идентифицираните носителите на N. lactamica менингококовата бактерияв изчезвала. Ефектът бил очевиден след 2 седмици регулярно повтаряне на процедурата, когато броят на носителите на N. meningitidis намалял с 9,5% и резултатът се задържал за най-малко четири месеца.

Това е първият случай, когато доказано при „заселване” с приятелски бактерии, се променя начина на разпространение на Н. meningitidis – казва д-р Робърт Рийд от университета в Саутхемптън.

Проучването е показало, че впръскването на безобидните бактерии N. lactamica предизвиква по-бърз и по-устойчив спад в броя на менингококите в гърлото в сравнение с прилаганата в момента ваксина. Важен е също така изводът, че безобидните бактерии са активни срещу менингитната бактерия, без да имат негативни последици за човека.

Но преди N. lactamica да започне да се използва като метод за предотвратяване на епидемии от менингит, трябва да се извършат повече изследвания, които да докажат, че бактерията е напълно безвредна за хората, и че това, че живее в горните дихателни пътища, не води до генетични промени.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg