Пасивното пушене влияе на детската психика

0

Отдавна е известен фактът, че пасивното пушене се отразява много зле на здравето не само на възрастните и децата, но в допълнение към негативните му въздействия има още едно. При подложените на пасивно пушене деца се наблюдават промени в поведението им. Доказано е, че пасивното пушене прави детския характер нестабилен, което може да доведе до неконтролируеми прояви на агресия.

pasivnoto pushene i decata1В изследването са участвали 5221 деца от начални училища. Изследователите от INSERM Research и учените от Университета Пиер и Мария Кюри, в сътрудничество с шест френски университетски болници, се опитали направят връзка между психическото състояние на всяко дете и наличието или липсата на излагане на пасивно пушене в семейството. Оказало се, че пасивното пушене отслабва психиката на детето и постепенно то става емоционално нестабилно. Особено силен ефект от него се наблюдава, когато детето е било подложено на пасивно пушене както по време на бременността, така и след раждането.

„Излагането на тютюнев дим по време на бременността или в периода след раждането, увеличава риска от поведенчески разстройства при учениците от началните класове. Нашите изследвания показват, че никотинът, съдържащ се в цигарения дим, може да доведе до невротоксичност в мозъка. По време на бременността никотинът в цигарения дим стимулира ацетилхолиновите рецептори и предизвиква структурни промени в мозъка. През първите месеци от живота, излагане на тютюнев дим генерира дисбаланс на протеините, което води до промяна в растежа на невроните.”- обяснява Изабела Анеси-Маес, директор на INSERM Research.

pasivnoto pushene i decata2Учените подчертават до колко сериозни последствия може да има пасивното тютюнопушене в семействата, в които има деца. Изследователите твърдят, че това вреди не само на физическото здраве, но и психическото развитие на децата.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg