Откриха вирус на глупостта, има го всеки втори

0

Предполагали ли сте някога, че може би имате вирус на глупостта? Може и да сте Вие носителят му, а може би човекът до Вас!

вирус на глупосттаОткритието за наличието на подобен вирус е направено от изследователи от Университета Джон Хопкинс и Университета в Небраска. Оказва се, че вирусът ACTV-1 може да навреди на когнитивната функция, да доведе до намаляване на мозъчната активност и намаляване на способността за концентрация, учене и запомняне.

До този момент учените са смятали, че този вирус е напълно безопасен за хората. Оказало се обаче, че всъщност е способен да увреди разпознавателните функции, включително визуалното претворяване на действителността и пространствената ориентация.

вирус на глупосттаТова наистина е изненадващ пример, който показва, че безвредните организми, чиито носители са хората, могат да повлияят на тяхното поведение и когнитивните им способности – казва вирусологът Робърт Йолкен, водещ автор на изследването.

Йолкен и неговият екип направили удивително откритие, когато анализирали микроорганизмите, обитаващи гърлото на участниците в изследването. За тяхна изненада, открили ДНК проби на организъм, известен като Acanthocystis turfacea chlorella virus 1 (ATCV-1), който обикновено заразява зелените водорасли.

Оказало се, че ATCV-1 е открит в 40 от 92-мата участници в проучването, а тестовете са показали, че тази група се справя по-зле със задачите, които измерват скоростта и точността на визуалната обработка. Разликата между тази група и групата на „неинфектираните” не е значителна, но съществувала. По време на теста за определяне на скоростта, с която анкетираните начертали линия между последователно номерирани кръгове, носителите на ATCV-1 се справили със средно 9% по-зле. В теста за измерване на концентрацията на вниманието, резултатите им били с около 7% по-ниски.

actv-1

Заинтригуваните изследователи решили да проведат допълнителни изследвания, този път с опитни мишки. Резултатите били потвърдени – в групата на заразените с ATCV-1 се наблюдавали подобни явления, както при хората. Заразените животни се представили по-зле в лабиринта, имали по-големи затруднения с намирането на изхода, които преди не били проблем за тях. Обръщали много по-малко внимание на новите съоръжения в лабиринта и прекарвали с около 30 процента по-малко време в изследване на околната среда, което предполага по-малко способност за съсредоточаване на вниманието и повишена чувствителност към отвличане на вниманието.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg