8-хилядната история на съвременните езици (видео)

0

В началото бил Анадолският език, на който се разговаряло е зeмите на Анадола. Всички индоевропейски езици и диалекти, които познаваме в днешно време, произхождат точно оттам. Анадола е била разположена на територията на съвременна Турция. Това било преди около 8 хиляди години. Групата на индоевропейските езици включва почти 400 различни езика и диалекта – български, полски, френски, исландски, италиански, та дори хинди. Учените установили, че произходът на всички тези езици идва не от другаде, а от Анадола.

ModernLanguagesСподеляме с Вас видео, което показва как са се разпространили езиците, кога най-вероятно са били създадени, как са еволюирали и как от само себе си са се създали нови варианти, чак до сегашното състояние на всички съществуващи езици и диалекти в света. Картата е създадена въз основа на изследване, проведено от екип от учени от университета на Оукланд в Нова Зеландия, под ръководството на биолога Куентин Аткинсън.

За целите на научното изследване, Аткинсън и неговият екип, претърсили в над 100 различни древни и съвременни езици, думи като ръка, крак, майка, татко, огън, вода, а след това направили мащабно сравнение. Въз основа на получените разлики, на принципа, чрез който генетиката използва ДНК-то, за да се създаде семейното дърво, най-накрая успели да стигнат до корените на всички индоевропейски езици.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg