Гигантски плъхове спасяват човешки животи (видео)

0

През 2012 г. в резултат на експлозии на противопехотни мини, в разкъсваните от войната страни, 1066 души са намерили своята гибел. Откриването на скрити заряди от човек, е много трудна задача, в която съществува голям риск за живота му. За щастие е открита алтернатива, която вече е спасила живота на много хора. За спасяването на хората се грижат… гигантски плъхове!

gigantski plyhove1Войната е безспорно един от най-големите грехове на света. Заради нея всеки ден умират стотици или дори хиляди невинни хора. Сега с последиците от безмилостната човешка агресия се борят, колкото и парадоксално да звучи, гигантски гризачи.

Белгийската неправителствената организация APOPOP намерила алтернатива, чрез която може да бъде спасен животът на хиляди хора. За откриването на активни противопехотни мини им дошла идеята да използват гигантски плъхове. Изборът им бил основан на изключителното обоняние и минималното тегло на гризачите, два фактора, изключително важни, които де факто определили плъховете като най-ефективното средство в света, за откриване на смъртоносните капани.

gigantski plyhove2 Колкото и невероятно да звучи, тези животни са в състояние да проверят за наличие на мини поле с размер 200 квадратни метра само за 20 минути, докато ако това трябва да бъде изпълнено от човек, то задачата ще му отнеме почти 25 часа! Ниското тегло на гризачите ги предпазва от експлозии на противопехотните мини, които се активират при тегло не по-малко от 5 килограма. Плъховете са изключително бдителни и интелигентни създания, които могат безупречно да разпознаят даден мирис само след кратко обучение.

gigantski plyhove5Гигантските плъхове могат да достигнат размерите на домашна котка. Представителите на белгийската организация с гордост отбелязват факта, че досега нито един техен гризач не е бил убит по време на претърсване на минирани зони.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg