Откриха останките на автора на „Дон Кихот“

0

Сервантес, останки, Дон КихотОткритие на испански учени взриви медиите по света – открит е гробът с останките на великия испански писател Мигел де Сервантес.

Любопитното в случая, което предизвика и големия медиен интерес е, че откритието е направено 400 години след смъртта на писателя, който е прочут с произведението си „Дон Кихот”. Учените смятат, че са открили не само костите на писателя, а и на неговата съпруга, както и на други хора, с които той е бил погребан заедно. Така е записано и в мадридския Манастир на босоногите тринитарианци.

Сервантес, останки, Дон Кихот

Много трудна задача обаче, ще се окаже отделянето от останалите и идентифицирането на неговите кости, тъй като те са силно увредени. Знае се, че авторът на романа „Дон Кихот“ е бил погребан през 1616 г., а църквата, където е положено тялото му е претърпяла преустройство по-късно през годините. Затова, неговите останки са били преместени в новата сграда на църквата в края на 17-ти век и след това са изгубени.

Сервантес, останки, Дон Кихот

Екип, съставен от 30 специалисти започна специално търсене на костите на писателя. Те са съсредоточили своите усилия в търсене на гроба в крипта, която се намира под сградата. Екипът е провел издирването с помощта на специални инфрачервени камери, а така също радар и 3D скенери. През януари тази година, те успяха да намерят капак на ковчег, върху който е имало инициалите МС. Той е открит в първата от общо 33 ниши, разположени зад стената на криптата. В нишата е имало кости на няколко души, което напълно съответства на съществуващите данни, че Сервантес е бил погребан с група от хора. Останките, които са намерени обаче, са в лошо състояние и това не позволява Сервантес да бъде идентифициран индивидуално, категорични са от екипа. Те обаче са сигурни, че точно това е гробът на Мигел де Сервантес, защото се позовават на исторически източници. Екипът би могъл да отдели костите на писателя от останалите, ако се направят ДНК изследвания. Това, което се знае със сигурност е, че Сервантес ще бъде погребан отново с всички почести, които заслужава. Това ще бъде направено в същия манастир, но след като бъде изградена нова и специална гробница, защото точно такава е била и неговата воля.

Сервантес, останки, Дон КихотОчаква се криптата да бъде отворена за посещения догодина, като това ще бъде първото и отваряне за посетители от векове. Поводът е отбелязването на 400 години от смъртта на големия испански писател Мигел де Сервантес.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg