Откриха огромен солен океан под луна на Юпитер

0

Наблюденията, направени от космическия телескоп Хъбъл, са предоставили най-силното доказателство, че под повърхността на Ганимед, луна на Юпитер, има огромен солен океан. Той съдържа повече вода, отколкото всички водни резервоари на повърхността на Земята.

Това откритие е огромна стъпка напред, показваща какво може Хъбъл. След 25 години в орбита телескопът е успял да направи много важни открития. Океанът под ледената повърхност на Ганимед открива нови възможности в търсенето на живот извън Земята – казва Джон Грунсвелд от Сайънс Мишън Директорейт на НАСА.

Юпитер, Ганимед, океанГанимед е най-големият спътник в Слънчевата система и е единствената луна със собствено магнитно поле. Благодарение на това поле може да бъде наблюдавано над полюсите на луната полярно сияние. Върху Ганимед влияние оказва магнитното поле на Юпитер, и това се отразява и върху полярните сияния на спътника. Наблюдавайки промените в полярните сияния, учените успели да открият гигантски океан под повърхността на луната на планетата.

Идеята да използват Хъбъл за наблюдение на Ганимед дошла на Йоаким Саур от университета в Кьолн.

„Аз винаги съм се чудил дали телескопът може да се използва по необичаен начин. Дали телескопът ще успее да „погледне” под повърхността на небесно тяло. И тогава помислих за сиянията. Тъй като те се контролират от магнитното поле, съответно техните наблюдения предоставят информация за терена. Ако знаете нещо за магнитното поле, то вие знаете и за вътрешността на луната“,

казва Саур.

Детайлните наблюдения на поведението на полярните сияния позволили на изследователите да изчислят, че под 150-километровия слой лед от повърхността на Ганимед, има океан с дълбочина от 100 километра.

За съществуването на океан на Ганимед е имало предположения още през 70-те години на миналия век. През 2002 г. сондата Галилео е предоставила първото доказателство за тази хипотеза. Но наблюденията, които направила сондата били твърде кратки, което не било достатъчно, за да бъде получена подробна информация. Необходимите наблюдения на ултравиолетовия спектър били направени от Хъбъл. Съвсем скоро, на 24 април, телескопът ще чества своята 25-годишнина в Космоса.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg