Откриха огромен кратер от астероид в Австралия

0

В Централна Австралия е открита най-голямата известна досега зона, образувана в следствие сблъсък с астероид. Образуванието е с диаметър  400 километра, създадено е преди милиони години, когато огромен астероид, който преди сблъсъка със Земята се е разцепил на две.  Всеки един от тези астероиди най-вероятно е бил с диаметър около 10 километра. Падането им на Земята бележи края на много от видовете, които са живели тогава – казва ръководителят на изследователския екип, д-р Андрю Гликсън от Австралийския национален университет (ANU).

Кратер от астероид в Австралия

Откритието е направено по време на сондирането при геотермални проучвания в близост до границите на щатите Южна Австралия, Куинсланд и Северната територия.

Dr Andrew GliksonОткритието може да доведе до нови теории за историята на нашата планета. Големи сблъсъци като това например, може да играе много по-важна роля за еволюцията, отколкото си мислим – казва Гликсън. Но проблемът е, че датирането на падането на астероидите е изключително трудно. Околните скали датират от 300-600 милиони години, но ни липсват сравнителни данни за други стари образувания от периода на падането на астероида. Метеоритът, който преди 66 милиона години е убил динозаврите, е  оставил върху цялата планета слой от прах. Въпреки това, досега не е намерен подобен слой, който да датира от преди около 300 милиона години.

„Подозирам, че сблъсъкът е станал  преди повече от 300 милиона години“,

продължава Гликсън. Ученият и неговият екип обаче, не са казали все още последната си дума. Изследванията, които се провеждат, предвиждат сондиране на терена  с дълбочина над 2 километра,  така че да могат да решат загадката.

Идеята за удара дошла на учените, когато забелязали скалните фрагменти, показващи, че са били подложени на изключително високо налягане и температура. Друго проучване показало много по-интересна картина. Намерени били два огромни дълбоки купола, които били формирани, когато кората се връщала към предишната си форма след огромните сблъсъци. В този процес към повърхността на Земята, се върнали скали от мантията на Земята – казва Гликсън.

Следи от ударите са не само широки 400 километра, но и се разпростират из цялата земна кора, която в тези места  е с дебелина около 30 километра.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg