Доверието нараства с възрастта

0

Доверието нараства с напредването на възрастта, а това влияе много добре на психическото здраве.

По-голямата възраст често е свързана с влошаване на ефективността и загуба й, но все повече и повече изследвания показват, че с напредване на възрастта, в действителност, някои неща могат да бъдат подобрени.

Нашите резултати показват, например, че доверието расте с възрастта – казва Клаудия Хаазе от Нортуестърн Юнивърсити. Освен това, според американците, тези, които са подложени на повишено доверие, с течение на времето е по-вероятно да станат по-щастливи.

В първото проучване е изследвана връзката между възрастта и доверието в различни моменти в цялата история. Проучени са 197 888 души от 83 държави. Резултатите показват положителна връзка между възраст и доверие, които са съществували най-малко през последните 30 години (в този период са записани само минимални промени). Това предполага, че връзката не се отнася само за раждане в определени моменти – отбелязва д-р Майкъл Пулен от университета в Бъфало.

Във второто проучване е проследена съдбата на 1230 американци. Независимо от това дали това е Генерация X или Y, или са родените в следвоенния бум , с възрастта на доброволците се увеличават и данните за нарастване на тяхната доверчивост. Хората наистина изглежда, че се доверяват по-лесно в по-напреднала възраст – казва Хаас.

Доверието

Ние знаем, че възрастните хора са по-склонни да виждат добрата страна на нещата. С напредването на възрастта, ние може да бъдем по-склонни да виждаме в другите това, което е най-доброто и да прощаваме дребни дефекти, които са ни карали да сме предпазливи в по-ранна възраст.

Въпреки че доверието, особено при по-възрастните, може да има отрицателни последици (само да спомена, между другото, за риска да станат жертва на измама), не изглежда да са намалели потенциалните ползи. Двете проучвания показват положителна връзка между доверието и благополучието на различни етапи от живота. Нашите резултати показват, че доверието може да бъде важен ресурс за успешното развитие в заобикалящото човека пространство – заключава Хаас.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg