Откриха ново важно звено в еволюцията!

0

Първите еукариоти или организми, съставени от клетъчно ядро с хромозоми, са се появили на Земята преди 2 милиарда години. Тяхното еволюиране е един от най-важните моменти в историята на живота. Наскоро обаче учените обявили, че са открили преходна форма, от която са произлезли еукариотите.
eukariotiНа дъното на Северния ледовит океан са намерени микроорганизми, които имат много, но не и всички, от функциите на по-рано откритите еукариоти. Това е пробив. Откритието е прекалено хубаво, за да е истина – радва се Йожене Кунин, еволюционен биолог в Националния център за биотехнологична информация.
Първите индикации относно произхода на еукариотите датират от 70-те години на миналия век, когато Карл Уийс, микробиолог от Университета в Илинойс сравнил генетичния материал на различни видове и пресъздал дървото на живота. Според него то съдържа три основни клона. В единия са бактериите, във втория са археите, а в третия клон са еукариотите. Уийс открил, че еукариотите са по-тясно свързани с археите отколкото са бактериите. През последните 40 години, благодарение на развитието на науката и технологиите, се постига по-добро опознаване на историята на живота. А напоследък се провеждат все повече и повече изследвания, чиито резултати предполагат, че еукариотите не са отделен клон на еволюцията, а са еволюирали от археите.
arhei - evolutionНаскоро Щефен Л. Йоргенстен, микробиолог от Университета в Берген, успял да вземе проби от дъното на Северния ледовит океан. Той отбелязал, че в някои от седиментните слоевеима живи археи. Йоргенстен дал от пробите и на Тижсу Етем от Университета в Упсала, който по-рано открил, че най-близките роднини на еукариотите – археите, живеят на дъното на океана.
Когато Етем разгледал утайките, се оказало, че в тях има неизвестни досега археи. Нарекъл ги Локиархеи. Подробният анализ на тяхното ДНК показал, че Локиархеите са тясно свързани с еукариотите, повече от всеки друг известен вид археи. Но още по-изненадващо било откритието, че тези археи имат много функции, които до този момент били открити единствено при еукариотите. Намерени били също така и гените, отговорни за образуването на лизозоми в клетките на еукариотите. Но не само. Също така в археите били открити гени, които при еукариоти са отговорни за образуването на цитоскелета. Учените не изключват, че Локиархеите използват своя цитоскелет, за да се придвижват, подобно на протозоите, а подобно на еукариотите, могат да абсорбират молекули и микроорганизми. Локиархеите били с много по-сложна структура от други бактерии и археи, но най-вероятно не са имали ядро и митохондрии.
evolution treeНай-вероятно еволюцията изглежда по следния начин. Когато археите, подобно на Локиархеите, развили пълен скелет, следващата стъпка в еволюцията вероятно е била появата на митохондриите. На учените от дълго е известно, че митохондриите са формирани от бактериите. Възможно е, следователно, че Локиархеите или подобните им археи да са абсорбирали бактерии, които се превърнали в митохондрии, осигуряващи енергия на своя гостоприемник. А когато археите вече развили свои собствени енергийни центрове, е станало възможно да нарастват и да приемат по-сложни форми. Още през 2006 г. Кунин и Уилям Мартин от Университета в Дюселдорф, предложили теорията за модела на развитието на ядрото. Две групи от гени, в рамките на една единствена клетка, могат взаимно да си вредят, когато влязат в контакт. Изследователите предложили хипотезата, че еукариотите постепенно изградили бариера, чрез която да отделят от себе си всяка от тези групи от гени.
Още много работа очаква експертите. Микроорганизмите, извлечени от морското дъно, умират бързо, тъй като не издържат на внезапните промени в условията, в които са живяли и тези, в които са пренесени. Етем и неговият екип ще се опитат да пресъздадат в утайката условията на дъното на Северния ледовит океан. Те се надяват, че благодарение на това, микроорганизмите ще могат да оцелеят и дори да успеят да се възпроизвеждат. Тепърва резултатите ще ни изненадат!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg