Мавзолеят на несъстоялата се прошка

0

Сигурно има нещо символично в това, че навръх 9 май – Деня на Европа- сядам да пиша за тази книга. Вярвам, че книгите и хората се срещат в най-правилния момент. Пропуснала съм „Мавзолей“ на Ружа Лазарова, когато тя е издадена на български преди цели пет години. Сега се натъкнах на нея случайно и тя ще е една от причините за напред да не съм толкова настървена, когато твърдя с леко обвинителна нотка в гласа, че комунизмът не бе достатъчно разказан, обживян в думи и изтърбушен с хастара навън от съвременните български писатели. Георги Господинов направи опит с проекта „Аз живях социализма“, Веселин Бранев съживи досието си в роман, Милена Фучеджиева издаде „Сексът и комунизмът“, Ружа Лазарова написа „Мавзолей“ и като че ли списъкът се изчерпва до тук…

Малко е, но е добро начало за един закъснял дебат, за разговор със сенките от миналото, за повдигане на капака на изтерзаното сърце, за изобличаване на фалша, унижението, страха, терора, за вглеждане в предателствата, за насилието над човешкото, за катарзиса, от който всъщност никой вече няма нужда…

Мавзолеят на несъстоялата се прошка„Мавзолей“ може би нямаше да бъде възможна книга, ако Ружа Лазарова не бе заминала за Париж през 1991 г. и не бе раздвоила живота си между двата свята – източния, който създаде комунизма и западния, който твърде дълго се правеше, че той не е това, което е. Именно там някъде се случва и действието в книгата – между двойните стандарти, между ежедневните компромиси, лицемерието и гигантската подмяна на ценностите в един строй, който се опитва да ни убеди, че няма лидери, има вождове, няма деца, има чавдарчета, няма звезди, има петолъчки, няма дрехи, има униформи, няма живот, има партийно членство.

Три поколения жени не броят болките, не пресмятат илюзиите, загробват любовта и живеят в ъгъла на всички свои напрежения и изтощения, без да се надяват да реставрират някога ръждясалите брави на душите си.

Днес мавзолеи няма. Но все още има рани.

И празнуваме Деня на Обединена Европа, но възможно ли е обединение на разделените животи, на непризнатите вини и на несъстоялите се прошки?

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg