Откриха как се разпространява ракът на гърдата

0

Години наред усилията на стотици учени от целия свят са насочени към борбата с онкологичните заболявания и тяхното предотвратяване. Затова, новината ца един револючионен метод в областта на медицината по отношение рака на гърдата, няма как да не предизвика огромен интерес. Всъщност става дума за учени от университета в Единбург, които обявиха, че са открили какъв е механизмът, чрез който ракът на гърдата се разпространява към белите дробове.

Революционен пробив! Откриха как се разпространява ракът на гърдатаСлед месеци на усърдна работа и изследвания, учените са открили, че ако този механизъм се блокира у мишки, които имат заболяването, то броя на вторичните тумори в белите дробове намалява. Заради това откритие, изследователите са обнадеждени, че то би могло да доведе до разработване на нови терапии, чрез които да се спре развитието на рака на гърдата.

На практика, повечето от смъртните случи при този вид рак, се дължат на проникване на туморни клетки в други органи и части на тялото. Оказва се, че обикновено белите дробове са сред тези, които са засегнати най-напред.

Екип от учени към  Центъра за репродуктивно здраве в университета на Единбург, са провели и сериозни проучване относно ролята на една определена имунна клетка за разпространението на туморните клетки. Въпросната имунна клетка се нарича макрофаг, и при изследвания правени преди това е доказано, че раковите клетки и макрофагите са тясно свързани. На практика раковите клетки използват макрофагите, за да могат чрез тях да проникнат в белите дробове, а по този начин те се разпространяват извън първоначалния тумор.

Революционен пробив! Откриха как се разпространява ракът на гърдатаПри новото проучване, което е направено от учените в Единбург, е направено откритието, че имунните клетки макрофаги си разменят сигнали с раковите клетки посредством хемокините, които са сигнални молекули. Ако тези комуникационни сигнали се блокират, броят на вторичните тумори, които се появяват е намалял драстично – с до две трети. Това са резултати постигнати при изследвания и опити с мишки.

Обнадеждаващото откритие не спира до тук, защото то е показало още, че когато се спре този сигнал, на практика се стопира и навлизането на туморни клетки в белите дробове с помощта на кръвния поток, а освен това е попречило на клетките, които вече са навлезли да формират нови тумори.

Учените припомнят, че клетките в човешкото тяло комуникират помежду си с помощта на химокините. Затова, надеждите са , че след това наистина революционно откритие, медицината може да достигне до създаването на нови методи на лечение на рака.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg