Конете – основната тема в платната на българката Даниела Николова-Сидиропулу

0

Даниела Николова-Сидиропулу, художникЗапознайте се с един изключително фин и талантлив арт експорт – българката Даниела Николова-Сидиропулу. Даниела рисува още от малка. Завършва специалност Аранжиране в Средното специално художествено Училище за приложни Изкуства – София. Омъжена е щастливо и има две деца, а цялото семейство живее в Гърция. Има собствено ателие, в което преподава на деца и възрастни уроци по рисуване и бутафория… Даниела работи с различни материали, а всяка секунда във фантазиите й се ражда нещо ново. Това е отговорът на въпроса ми защо постоянно опитва с нови техники и материали. Съдбата е благосклонна към нея, защото й е дала много любов, която се опитва да не пази само за себе си, а да раздава, без да пести… Истината е, че нейната голяма страст, превърнала се в основна тема в творбите й са конете и свободата, която символизират. 

Даниела Николова-Сидиропулу, художникРодена сте в София, но защо избрахте да живеете и творите в Гърция?

– Обичам Гърция.., но изборът не беше мой – любовта и съдбата ме доведоха тук.

Даниела Николова-Сидиропулу, художникИма ли носталгия към България, какво Ви връща у нас?

– Всеки път когато някой ми задава този въпрос… първо се събира онази „буца в гърлото”, която не те оставя да поемеш дъх… Вече 12 години не живея в България, но сълзите са още в очите ми… Идвам често в София, но всеки път си задавам един и същ въпрос: „Къде принадлежа?” България е родното ми място, родителите ми и домът, в който израснах, детските безгрижни години! Гърция е семейството което създадох, съпругът ми и двете ни деца, тук започнах да творя съзнателно и това място ми дава любовта и силата в творбите ми! Носталгия… тя никога не изчезва! Просто се опитвам да гледам на нещата по друг начин – имам две страни, които обичам и на които принадлежа, две местенца в света, за които казвам – отивам вкъщи!

Сигурен съм, не сте безразлична към политическата ситуация у нас и това масово емигриране на млади хора от страната. Как и при какви обстоятелства, според Вас, напусналите по различни поводи България отново биха се върнали у нас?

– Последните години не гледам телевизия, далеч от политика и новини, за положението в страната научавам от брат ми. Възможности и перспективи за младите, както разбирам има, но все още е доста трудно! От емиграцията се губи, но и се печели… въпрос на време! В моите очи България се променя всяка година и то към положително!

Даниела Николова-Сидиропулу, художникТрябва ли да има място и за модерно българско изкуство в Българския Лувър? Имате ли покана да покажете Ваши произведения в галерията?

– Прекрасна идея! Разбира се че има място, то е част от нашата история, пътят и примерът за новите поколения. Покана нямам, би било прекрасно обаче и голяма чест и признание.

Отстрани ситуацята у нас се вижда най-безпристрастно. Кога България ще заприлича, според един млад български художник, на истинска европейска държава?

– Виждам много положителни качества в природата на Българина, които не съм усетила „навън”. 20 години играх в ансамбъл за народни танци в София. Обиколихме много държави, запознахме се с различни култури, не един път почувствахме гордостта от нашата България!!! Трябва да пазим и помним историята, традициите и културата ни и съм сигурна, че новото поколение на България ще е по будно от моето!

Ако сте почитатели на родната школа художници, не пропускайте да се насладите на творбите и на Ефтим Русев.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg