Откъде идва вътрешният глас

0

Най-често гласът, който чуваме в нас, е представян в карикатурите като малък дявол и/или ангел, който седи на раменете на главния герой – това е вътрешният ни глас и няма нищо общо с нашата съвест, която говори на нашето съзнание.

vytreshen glas1Според Питър Моузли, психолог от Университета Дърам във Великобритания, ако се установи произходът на вътрешния глас при здрави хора, това може да доведе до по-ефективно лечение на хора, на които вътрешния им глас по-скоро вреди, като например хората с шизофрения или други сериозни нарушения.

Проучвания от този тип имат дълга история. Първото им споменаване датира от 1930 г., когато руският психолог Лев Виготски предполагал, че нашият вътрешен диалог е пряко свързан с нашата способност да говорим на висок глас. Чрез проведено от него изследване, използвайки техника, наречена електромиография, която измерва движението на мускулите, той установил, че в хода на вътрешния диалог с вътрешния глас, хората леко движат своя ларинкс.

Но това не е всичко, едно проучване, проведено през 1990 г. показало, че център в мозъка ни – наричан център на Брока, също е активен, когато водим разговор с вътрешния си глас. Моузли също предполага, че слуховите халюцинации могат да бъдат само една от формите на нашия вътрешен глас, който ние просто не сме в състояние да разпознаем. Най-доброто доказателство в подкрепа на тази теза са изследвания, които показват, че центърът на Брока е активен по време на тези халюцинации.

vytreshen glas2Интересно е и проучването, проведено през 2012 г. във Финландия, което показало, че мозъчната активност е малко по-различна при хората, които имат слухови халюцинации, и при същите тези хора, но в момент, когато не халюцинирали, а просто разговаряли с вътрешния си глас. Финландските учени доказали, че е по-малка активността в центъра на мозъка, свързан с нашето самосъзнание. Въз основа на това учените изградили хипотеза, според която това ниско ниво на невронната активност е свързано с непосредствената причина за това, че ние не сме в състояние да идентифицираме гласа като нашият собствен вътрешен глас.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg