Кремовете против бръчки са с обратен ефект

0

В състава на по-голямата част от козметиката, не само на тази, която е предназначена за борба с бръчките, участват витамините С и Е. Това не е изненадващо, тъй като и двата витамина са едни от най-мощните антиоксиданти, т.е. съединения, които много ефективно потискат процеса на стареене. Въпреки това такава козметика може да бъде опасна. Ето защо!

Изследователски екип учени от Института за изследване на стареенето в Калифорния (California-based Buck Institute for Research on Ageing) доказали, че излишъкът от тези витамини е не само ненужен, но и вреден за тялото.

krem za lice1Твърде високата доза на витамините С и Е може да повреди кожата от вътрешната страна, като по този начин да доведе до ускоряване на клетъчната смърт или с други думи до стареене на клетките. Парадоксално е, че това, с което двата витамина трябва да се борят, е от съществено значение за здравето на кожата, за да остане запазена за по-дълго здрава. Това се отнася особено за хората, които са над 50-годишна възраст. Злоупотребата с кремове против бръчки може да се окаже с противоположен ефект.

Д-р Майкъл Веларде, един от авторите на изследването, обяснява, че не е необходимо напълно да се откажете от използването на козметика. Разбира се, трябва да се грижите за себе си и да използвате слънцезащитен крем, но е необходима умереност. Козметиката може да навреди, затова е най-добре да използвате само такава, която е предназначена за Вашия тип кожа.

krem za lice2Интересното е, че прекалената употреба на козметични продукти, богати на витамините C и E може да ускори процеса на стареене на кожата, вместо да го спре. За съжаление, често забравяме това, че козметиката дори да бъде използвана пестеливо, не е достатъчно, за да задържим младостта за по-дълго. Без физически упражнения и здравословна диета няма да се постигне нищо.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg