Намалява биоразнообразието

0

В списание Nature е публикувано проучване относно промените в биологичното разнообразие през последните 500 години. От проучването става ясно, че до 2005 г. промените в използването на земята и ресурсите й, са довели до средно намаляване с 14% на броя на видовете в местните екосистеми. По-голяма част от този спад се наблюдава в последните 100 години. Въпреки това, според учените, неблагоприятните тенденции могат да бъдат поне частично обратими. За да се предотврати по-нататъшно намаляване на биоразнообразието, е необходимо да се предприемат действия в световен мащаб. Действия, чиято цел ще бъде да се води борба срещу глобалното затопляне и да се обърне специално внимание на областите с най-голямо биологично разнообразие.

природата е в ръцете ниПроучвания са проведени от Британския музей по естествена история, Програма на Центъра по мониторинг и опазване на околната среда към ООН (UNEP-WCMC) и британски университети. Изследователите са събрали данни от повече от 70 страни и са анализирали данните относно 26 593 вида. Те установили, че средно в глобален мащаб има до 14% загуба на биоразнообразие в местните екосистеми. Някои от екосистемите са останали непокътнати, докато в други, включително екосистемите на Западна Европа, се наблюдава намаляване на биологичното разнообразие в размер на 20-30%. В този момент, стигаме до опасно ниско ниво на загуба на видове. Експертите смятат, че загубата на 20% означава преминаване на линията на границата, под която са застрашени от липса на хранителни ресурси и способността да се борят с епидемиите различни екосистеми. При намаляване на биоразнообразието се увеличава вероятността от избухване на епидемии сред култивираните растения. Разбира се, можем повече да прилагаме върху растенията различни препарати за защита и да харчим пари за намаляване на рисковете, но по този начин ще губим ресурси за нещо, което досега природата безплатно ни е осигурявала – казва Анди Първис, експерт по биологичното разнообразие.

Експертите също така решили да бъдат разгледани различни сценарии за бъдещето. За тази цел те използвали четири модела, разработени от Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC), която предлага действия за предотвратяване на по-нататъшно затопляне на климата. За съжаление анализите в по-голямата си част са негативни. Ако човечеството не предприеме решителни действия, рискуваме по-нататъшно намаляване на биоразнообразието, оценено на 3,4%. Най-засегнати ще бъдат най-бедните и биологично най-разнообразните екосистеми на планетата в момента. Ако не направим нищо, то до 2100 година броят на видовете в местните екосистеми ще бъде намален с почти 3,5%. Все пак, ако вземем съответните мерки до края на този век, ние ще можем да поправим това, което сме унищожили в последните 50 години – казва Първис.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg