Пак Мураками след 10 години

0

Харуки Мураками, Кафка на плажаСпрях да чета Харуки Мураками някъде след „Кафка на плажа“. Интуитивно усещах, че ще започне фазата на отчуждаването между мен и него и си наложих да я спра преждевременно. Исках да запазя жив и незахлупен от разочарования спомена за онова леко, елегично, сюрреално случване на „Норвежка гора“, който прави този роман според мен един от най-добрите в съвременната световна литература. И който ме накара да взема първото интервю от Мураками, дадено от него за българските му читатели преди доста време. Още тогава той бе категоричен, че Нобеловата награда за литература не го интересува. Не я е получил и до момента, макар всяка година да е сред фаворитите за нея. Големите и заслужени признания понякога дълго се разминават с логиката.

Харуки МуракамиВ онова интервю от 2006 г. Мураками каза нещо, което изплува в съзнанието ми сега, когато все пак се осмелих отново да посегна към негов роман – „Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите години на странстване“:

„Любовта е надценена. Не може да живееш под вода, само защото изпитваш съвършената любов. И това е може би трагедията на живота“.

Именно за невидимите и неподозирани човешки микро трагедии е романът „Безцветният Цукуру Тадзаки“. За безцветието вътре в нас, за далтонизма на душата, за зъзненето от самота. За случайностите в животите ни, които са винаги функция на закономерностите. За хората в тях, които са винаги по-ценни от обстоятелствата. За срещите, които винаги катастрофират в раздели. За ненаучените уроци, които винаги отнемат красивото бъдеще.

В училищните си години Тадзаки губи по неясен начин четирима свои приятели, които по случайност имат цветни имена – Оуми /Синьо море/, Акамацу /Червен бор/, Куроно /Черно поле/ и Ширане /Бял корен/. Само името на Тадзаки е лишено от цвят и около този иначе несъществен факт се заплита сюжетът на романа.

Почти 10 години, в които с Мураками стояхме на разстояние един от друг, не са променили нищо. Може би само усещането, че има куп писатели, без които мога. Но Мураками очевидно няма да е сред тях.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg